Транспорт

Как децата ни ще пътуват след приемането ни в Шенген?

   
Как децата ни ще пътуват след приемането ни в Шенген?

Когато децата трябва да летят извън границата, регулацията е различна от тази при възрастните. В момента, за напускане територията на страната, се изисква декларация за съгласие от родител. След влизането в Шенген съществува хипотезата, че при пътуване със самолет няма да се изискват документи и за децата. Това ще се реши със законодателни промени. Важно е да се знае, че става въпрос за краткосрочни пътувания на дете. Това обясни Йорданка Бекирска, адвокат и специалист по семейно право, в "Интервюто в Новините на NOVA“.

Тя поясни, че има много случаи на деца, които са задържани неправомерно на територията на България, независимо от това дали са доведени със съгласието на другия родител, или не. "Това е родителско отвличане. То се регулира с Хагската конвенция“, каза експертът.

Този проблем в старите страни членки на Шенген е уреден по определен начин, посочи адвокатът. "Там се изисква съгласие и от двамата родители, за да напусне детето територията на държавата“, допълни тя и напомни, че това важи само за краткосрочни пътувания.

"Промяната на местоживеенето е отвличане. В много страни това е криминализирано деяние, в България все още не е“, посочи Бекирска. Тя обаче поясни, че в някои страни режимът е по-лек, но се изисква уведомяване на другия родител, ако детето пътува.

За да няма неправомерно извеждане на деца, в МВР вече е сформирана работна група, която ще обсъди пътуването на граждани след приемането на страната ни в пространството със свободно придвижване.

Летищата в страната вече са готови за преминаването към новия начин на работа. Според указанията, които вече са получили, и ако не бъде променен законът, декларацията отпада.

"Няма да се изисква декларация за съгласие от другия родител. Всъщност, чисто технически, заминавайки за страна от Шенген, не се пресича граница. Пътуването е аналогично на вътрешен полет", обясни Георги Чипилски, изпълнителен директор на летище Бургас.

От Министерството на вътрешните работи заявиха, че вече е сформирана работна група, която да обсъди необходимостта от евентуални промени в българското законодателство, свързани с приемането на страната в Шенген.