Анализи Хотели

Петър Денчев: Новото сдружение на хотелиерите в Пловдив ще създаде сплотена общност от професионалисти

   
Петър Денчев: Новото сдружение на хотелиерите в Пловдив ще създаде сплотена общност от професионалисти
Петър Денчев стана председател на Сдружението на пловдивските хотелиери
  Личен архив

В Пловдив беше учредена нова организация в туризма - Сдружение на пловдивските хотелиери. Учредители са 15 от големите хотели в града - Vizualiza Residеnce Hotel, Gallery 37 Powered by ASTON, The Emporium Plovdiv – Mgallery, Imperial Plovdiv, Radisson individuals, DoubleTree by Hilton Plovdiv Center, Holiday Inn Plovdiv, an IHG Hotel, Best Western Premier Plovdiv Hills, The Stay Hotel, Residence City Garden, Villa Flavia Boutique Hotel, SPS Hotel, Hotel Leipzig, Kendros Hotel, Evmolpia Hotel Plovdiv, Hill House.

Председател на сдружението стана Петър Денчев. Той е на 34 г. от Пловдив, по образование -  бакалавар „Маркетинг“, магистър – „Бизнес администрация“ в  ПУ "Паисий Хилендарски". Фокусът на работата му е свързан със създаването, развитието, управлението и продажбите на бутикови хотели. В момента е главен мениджър на хотел Gallery 37 Powered by ASTON в Пловдив, както и Project manager на нов бутиков петзвезден хотел отново в Стария град на Пловдив - Museum 37. 

Г-н Денчев, какви са целите на новата организация на хотелиерите в Пловдив?

  • Обединението има за цел да установи ефективна комуникация между хотелиерите, да бъде подкрепа и коректив в разработката на креативни политики за развитие на града като туристическа дестинация. Ще се стремим към създаването на ядро от професионалисти, работещи в лоялна конкурентна среда, което е най-важното – да бъде сплотено, и да работи за усъвършенстване на обслужването и удовлетворението на гостите на Пловдив. Сдружението ще обедини членовете си в общност от професионалисти, които заедно ще инициират предложения и ще търсят решения по въпроси, свързани с бизнеса на местно и национално ниво. Те ще се ангажират с професионално взаимодействие в областта на хотелиерството, подпомагане на изработването на стратегии за туристическо развитие, подобряване на икономическата среда за хотелиерите и създаване на връзки със заинтересованите страни в туристическия сектор. Сдружение на пловдивските хотелиери ще допринася за повишаване на качеството на предлаганите от хотелите услуги, насърчаване на професионалното общуване и сътрудничество между членовете си.

Колко хотела има в Пловдив и колко хотелски стаи?

  • Към декември 2023 г. в Пловдив има активни категоризирани места за настаняване 145 бр. с общ брой легла 6840, като в тази бройка се включват и места за настаняване с по - малко от 10 легла.

Как възнамерявате да подпомогнете рекламирането на Пловдив?

  • Идеята ни за рекламиране на Пловдив като дестинация е чрез различни активности. Ще помагаме за реализирането на добри идеи и международни практики, подходящи за реализирането им на нашата географска ширина. Отворени сме за разговори и подкрепа към всички заинтересовани страни, за да може Пловдив да ускори пътя си към това да е световна дестинация.

Как ще работите за подобряване на качеството на предлаганите услуги?

  • Комуникацията! Ние вече се познаваме и вече си говорим. Заедно ще изследваме повече и ще търсим решения, възможно най - добри за нашия персонал, който е главна действаща сила и причината за добрите резултати на всеки един хотел. Ще се срещнем с браншовите организации в Пловдив, които са тясно свързани с преживяването на всеки един посетител на града. Директно ще общуваме с Община Пловдив с идеята да помагаме и съдействаме по всички належащи въпроси, касещи настаняване и развитие на града като туристическа дестинация.

Как възнамерявате да подпомогнете привличането и обучението на кадри?

  • Ще се съсредоточим върху партньорството с университети и училища. Някои от членовете на сдружението към момента имат практики да показват света на хотелиерството на млади хора, които учат и имат желание да се развиват в туризма. Вярваме, че след концентрацията на работа в тази насока, както и с наличността на качествени и доказани кадри, ще се направи една добра сплав. Ще бъдат намерени начини за повишаване квалификацията на отделните звена чрез обучения и програми.

Как ще привличате повече чужди туристи?

  • Пловдив е най - старият град в Европа и петият най - стар град в света. Печели всяка година награди и попада в класации за едни от най - посещаваните европейски дестинации. Община Пловдив и в частност отдел туризъм се старае да върши работата си по възможно най - добрия начин. Ние знаем обаче, че винаги може още, затова с появата си искаме да дадем заявка, че в наше лице могат да разчитат на професионалисти, с които могат да говорят на един език. Няма да отнемаме функцията на общината, няма да бъдем организатори на събития, но ще бъдем инциатори на такива и домакини. Ще подсказваме добри международни практики, подходящи за интеграция в града ни. Ще държим на европейската визия на град Пловдив с ясни и точни заявки.

Как точно ще работите с общината и с Летище Пловдив за развитието на дестинацията?

  • Имахме вече среща с представители на отдел туризъм в Община Пловдив. Когато говориш с хора, които познават проблемите и знаят инструментите за решението им, се разбираш лесно. Предстои ни среща с кмета на Пловдив г-н Костадин Димитров, както и с представители на летище Пловдив. Проблем със свързаността София - Пловдив също стои на дневен ред, защото това е една от големите причини MICE туризмът в Пловдив да не работи добре, особено когато говорим за чужди групи.

Интервюто взе Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати