Новини Събития

Ски на 50 км от Варна: Показаха ски пистата във Вълчи дол

   
Ски на 50 км от Варна: Показаха ски пистата във Вълчи дол

От Община Вълчи дол съобщиха за медия “Нова Варна”, че откриват зимния туристически сезон тази събота (13 януари). Оръдието за сняг и минусовите температури осигуриха 30-сантиметрова снежна покривка. Пистата се намира на 50 км от Варна

Зимният туристически сезон във Варненска област ще бъде открит в събота на ски писта „Вълчи дол“. Уникалното за Североизточна България съоръжение ще заработи за първи път от 2017-а година.

Снимка: Община Вълчи дол

С помощта на оръдие за сняг и минусовите температури на пистата в местността „Кошу баир“ край Вълчи дол вече има 30-сантиметрова снежна покривка.

Пистата, която е единствената между Карпатите и Стара планина, вече е 100% собственост на община Вълчи дол. Тя се намира на 50 км от Варна и на 30 км от Добрич. Надморската й височина достига 270 метра. Първите скиори се спускат по нея през сезон 2007/2008. С известни прекъсвания тя работи до 2017-а година.

Снимка: Община Вълчи дол

Сега, въпреки безснежните зими, община Вълчи дол връща съоръжението към нов живот. Закупено е оръдие за сняг. Отново работи въжената линия.

„В бъдеще ще осигурим ски гардероб. Ще отворим чайната. Планираме и да удължим пистата със 100 метра. Предстои организирането на „снежно“ училище и осигуряване на леглова база“, обяснява кметът Калоян Цветков.

Сега зоната за спускане е с дължина 250 метра и ширина над 20 м. Тази година ще бъде обособен коридор за шейни, каза още кметът на общината.

Снимка: Община Вълчи дол
Снимка: Община Вълчи дол
Снимка: Община Вълчи дол