Анализи

Ле Менюир – ски в сърцето на Френските Алпи

   
Ле Менюир – ски в сърцето на Френските Алпи
Френският Ле Менюир ти става приятел за цял живот
  Мирослав Иванов, Ле Менюир

Ски курортът Ле Менюир (Les Menuires) не е сред най-познатите на българите, но вече набира доста почитатели и верни посетители. Сгушен е в сърцето на Френските Алпи и е завладяващо място за семействата с деца. Намира се на 1850 метра височина и е рай за скиорите и тези, които търсят адреналин. В него настаняването и ски картите са по-евтини от съседния и по-известен курорт Вал Торенс.

Ле Менюир разполага с 53 лифта,

а един се отличава като най-бързия във Франция, и 160 км писти, които са прецизно обработени и предлагат всевъзможен избор - от начинаещи, до стръмни и черни. На разположение на начинаещите са 5 безплатни лифта, намиращи се в различните части на курорта. За напредналите са сините и червените писти на Мон де ла Шамбр (Mont de la Chambre) - 2850 м. За най-добрите са пистите на Ла Мас (La Masse), включително черните писти на северния склон. За сноубордистите е сноупаркът със slides, hand-rails, big airs, tables, hip, quarter pipe и трите сноукроса.

Любителите на снегоходките и ски ходенето могат да се възползват от множеството ски пътеки. Комплексът дори предлага гмуркане под леда в едно замръзнало езеро, което е истинска атракция и невероятно преживяване единствено тук. За тези, които не карат нито ски, нито сноуборд, има разходки с моторни шейни, пързаляне с класически шейни, басейн, фитнес, запознаване с историята и традициите на Долината де Белвил, концерти и др. събития.

Ле Менюир е 

част от ски зоната „Трите долини“

(Les 3 Vallées), която обединява осем френски ски курорта, които са свързани помежду си с уникална мрежа от ски лифтове и писти. Les 3 Vallées е най-голямата ски зона в света с 600 км ски писти и 200 лифта. В нея влизат освен Ле Менюир, но и още Вал Торенс, Куршавел, Мерибел, Ла Таня, Бирдес – Лес Байнс, Сен-Мартен-дьо-Белвил и Ореле. Реално можете да сте отседнали в Ле Менюир и да карате и из другите места.

Дневната лифт карта само за Ле Менюир този сезон е 60 евро, а за децата – 48 евро. За половин ден съответно – 52 и 41.60 евро. За цялата ски зона „Трите долини“ дневната карта излиза 75 евро за възсратни и 60 евро за деца. Полудневните са 67 евро и 53.60 евро.

Главният редактор на TravelNews Мирослав Иванов се възхищава на гледката в Ле Менюир на 2800 метра

Ле Менюир е слънчев ски курорт за цялото семейство с впечатляващ алпийски пейзаж. В него може да карате ски до края на април и е идеалното място за ваканцията на децата. Слънчевото разположение на пистите на някои от южните склонове позволява понякога дори и през февруари карането на ски по тениска. Особено разнообразни и със средна трудност са пистите при Roc на Trois Marches. По тези склонове има писти, водещи до ниско разположената станция Сен-Мартен-дьо-Белвил.

Сутрин и през ранния следобед от слънцето бива огрявана отсрещната местност La Masse, която предлага идеални условия за ски до края на сезона. Там се намират малко по-трудни писти, с които обаче могат да се справят и начинаещи скиори. От тук човек може безпроблемно да стигне до ски зоната на Вал Торенс, а от там има безпроблемен достъп до цялата ски зона на „Трите долини“.

Ле Менюир е идеалното място за ски почивка с децата, благодарение на двете детски селца „Piou Piou“ в местностите La Croisette и Les Bruyères. Дори и най-малките от възраст над 3 месеца ще бъдат перфектно обгрижвани, докато родителите се наслаждават на ски пистите. Помислено е и за малките начинаещи скиори. За тях има безплатна ски карта за деца под 5 години, 4 безплатни тренажора за тичане, един безплатен теглещ влек както и две зони за начинаещи, са идеалните предпоставки за първите опити в карането на ски или сноуборд.

Центърът на курорта с църквата

Ле Менюир е уютен ски курорт с много добри хотели, вили, ваканционни жилища и апартаменти, които са с капацитет за над 25 000 гости, като почти всички имат достъп до ски пистите и лифтовете. По този начин последното спускане може да завърши пред входната врата на хотела ви. В допълнение на това, ски станцията Savoyer Skistation, която е създадена през 60-те години, е запазила своята автентичност и чар. При строителството на вили и хотели се набляга на стар традиционен стил от дърво и камък. Изключително ми хареса обновеният четиризвезден Higalik Hotel и го препоръчвам!

За да не бъде почивката скучна след карането на ски, курортът предлага широк спектър от развлечения през свободното време за всеки вкус. Например може да се отдадете на СПА и Wellness процедури. За целта има спортен център с размер от 4500 квадратни метра, който разполага с голям басейн с аква-клуб и СПА, секция за спортове, фитнес както и Wellness оазис. Който обича шопинга и нощния живот, ще намери достатъчно избор в Ле Менюир. Идеално разположените открити и закрити пазарни пасажи и галерии дават достъп до 90 магазина, 48 бара и ресторанта (от тях 16 са разположени на високо), 6 дискотеки и клуба, както и два кино салона.

Задължителна спирка

е ресторант Au Village в центъра, в който може да откриете традиционните местни савойски ястия. Опитайте в него фондюто – забележително е!

Ресторант Au Village предлага страхотна кухня

През деня може да обядвате или да се забавлявате в ресторант ROC 7, който се намира на пистите на Roc des 3 Marches. Гледката е впечатляваща към върховете на Френските Алпи. Всеки ден има и диджей парти.

Ресторант ROC 7

Ако искате да имате една сутрин закуска сред природата, да хапнете кроасан и да отпиете първото си кафе на върха – тогава мястото е ресторант Le 2800, където предлагат специална програма за всички скиори, които хващат първия лифт за деня. Закуската, „гарнирана“ с невероятната гледка, просто спира дъха и ще я помните цял живот. Това е истинско удоволствие.

Закуска на 2800 метра

Заради всичко това Ле Менюир си заслужава да бъде посетен, защото ти остава като приятел и в сърцето!

Мирослав Иванов, Александър Върбанов, Ле Менюир



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати