Турагенции

Космос травел прави уникална програма до Иран

   
Космос травел прави уникална програма до Иран

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран - страната на ариите, която до 1935 г. се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Нищо не е такова, каквото изглежда.

Като наследник на хилядолетна персийска култура, Иран предлага уникални преживявания в културен и религиозен план. Това е една от най-силно заредените държави и често провокира туристите да погледнат навътре в себе си. Такива събуждащи преживявания често успяват да променят коренно светогледа ни и именно това е целта на всяко пътуване, отдалечено от суетата на Запада.

Често държавите от Близкия изток са спрягани под общ знаменател, но истината е, че

Иран е съвършено различна

от всички останали. Това, с което се отличава е, че през годините е успяла да запази своя автентичен облик. Като започнем от Велика Персия, през погрома й нанесен от Александър Македонски, до нашествието на арабите, които дори в апогея на силите си, не успяват да я пречупят. Иран успява да запази езика и културата си, нещо невъзможно за повечето съседни страни, които се предават пред арабския натиск.

Богатата история, красивите забележителности и уникалната духовност, пропити в иранския въздух, са само част от причините да добавите страната към списъка с желани дестинации. Туроператорът “Космос травел” предлага вълнуващо пътуване в страната от 9 до 19 април 2024 г. Най-емблематичните персийски места ви очакват през пролетта, където ще се потопите в света на “1001 нощи”. Програмата се прави за 11-ти път от компанията, което е гаранция за качество и експертиза.

Цената на пътуването е 2650 евро на човек и включва самолетни билети на Turkish Airlines по маршрут София – Шираз/Техеран – София, с включени летищни такси, 10 нощувки с закуски в 4-звездни хотели, три хранения на ден, трансфери в комфортни, климатизирани автобуси, обслужване от лицензирани местни и български екскурзоводи, както и входни такси за всички забележителности включени в програмата. За максималното спокойствие на гостите си “Космос травел” са се погрижили със медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро със застрахователя „Евроинс“.

“За никого не е тайна, че политическата обстановка в Иран не е никак добра. Но това не трябва да ви обезкуражава. За единадесети път съм в страната и все повече се влюбвам в хората тук. Уверен съм, че те ще намерят правилния за тях път напред. Това прочитам всеки ден в техните усмивки, в техните прегръдки, в болката, с която говорят за страната си, в патоса, с който обсъждат бъдещето”, споделя управителят на туроператора Пламен Узунов. Според него красотата на Иран се крие именно в местните и цялостното им виждане за живота. Точно такива ценности се стреми да събуди и у туристите.

Иран категорично е място, което най-добре се посещава с гид. За това програмата на “Космос травел” е отличен вариант за онези, които искат да опознаят страната. Предимствата на програмата са, че се организира за единадесети пореден път и туроператорът е имал възможност максимално да оптимизира маршрута. Освен това се работи с гид, който познава източните религии и култури в дълбочина, което гарантирана за по-пълноценно пътуване.

Шираз е един

от големите туристически центрове в Иран и именно от там започва приключението на “Космос травел”. Градът е чаровен и романтичен, гарантирано по вкуса на всяка лирична душа. По тези краища местните са много високо образовани, особено, когато става дума за поезия. Този тип изкуство е водеща сила в делника на иранците, тъй като те често използват поезията, за да “гадаят бъдещето”. Шираз е същинско магично място, което пренася всеки посетител в древна арабска приказка с историите си и магнетизма си.

 

Приказката обаче далеч не приключва тук. Мечтите на всеки “Дисни” фен ще се изпълнят в пленителния град Язд - реално копие на Аграба от едноименната анимация “Аладин”. Той е с цвят на глина, а жилищните райони изглеждат, сякаш са безлюдни, заради високите стени, скриващи къщите, и оплетените като лабиринт тесни улички. Макар и малък, градът остава много популярен сред туристите и впечатлява всеки с мистиката си.

Панорамна гледка от Язд

Едно от най-любопитните за чуждестранните посетители места в Язд са Кулите на мълчанието. Те се наричат дахма. Това е дума, която няма еднозначен превод, но е свързана с края на човешкия живот. Кулите се намират на около 15 км югозападно от града и са свързани с древния култ към бог Зороастър. Зороастризмът всъщност е една от най-древните съществуващи днес религии, възникнали през II-то хилядолетие пр. Хр в днешен Иран.

Следващата спирка

по програмата на “Космос травел” е Исфахам. Град на 2500 години, който някога е бил столица на Персийската империя (1598 - 1722 г.), Той се пресича от важните търговски пътища, свързвали някога Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия. От историческата му важност се разбира, че в наши дни е олицетворение на хилядите години труд, положени в развитието му. Там може да бъде открита разнообразна архитектура, която въпреки това се съчетава отлично и се обединява около идеята за сила и власт. Аристократичният облик се допълва идеално от античните забележителности, красивите джамии и обилната зеленина в града. Като цяло създава усещането за спиращо дъха място, което омайва с приказния си облик. Туристите могат да посетят някои от обектите от световното наследство на ЮНЕСКО, Шах джамия Али Капу и джамията Шейх Лотф Аллах.

За финал

групата ще посети столицата на Иран - Техеран.

Името на града означава ”подножието на планински склон” и това не е случайно тъй като той се намира в полите на планина Елбрус. Градът е изключително богат на музеи с някои от най-впечатляващите селекции в света. Пет от най-известните музеи могат да бъдат открити в дворцовия комплекс Niavaran. Дизайнът на двореца е ориентиран към иранската архитектура и е комбинация от пред- и следислямско изкуство. Този стил е отражение на нравите по време на строежа. Зад вратите на Niavaran са скрити много тайни, които екскурзоводите на “Космос травел” ще помогнат да разбулите.

Микс от приказни старинни градове и модерна архитектура - това е съвременен Иран. С това 10-дневно приключение всеки ще успее да се потопи в местната култура и да преобрази коренно мирогледа си. Персия впечатлява с историята си и не може да остане безразлична никому - красива, пищна и непроменена!

Йоана Шомова