Анализи Новини

Зарица Динкова: В черноморския регион вече имаме много дълга криза

   
Зарица Динкова: В черноморския регион вече имаме много дълга криза

Влизането ни в Шенген по въздух и море ще улесни туристите, отбеляза по bTV министърът на туризма Зарица Динкова. "Това ще намали времето, в което туристите минават – с 20 минути на човек. Няма да трябва да се минава през по-далечни и неудобни терминали", обясни тя.

Имаме растеж в туризма за летния сезон, много добре се представят съседните ни пазари, акцентът ни е върху пазарите от Централна Европа – например полския, унгарския, чешкия пазар. Те, от една страна, са традиционни, от друга страна, започнахме да ги преоткриваме, добави министърът на туризма.

"Българите избират родното, имахме растеж на българските туристи през лятото, добри са данните и за зимния сезон", каза Динкова.

"Надминахме нивата от преди COVID-19 и през декември имаме вече 4,9% растеж спрямо 2022 г. Някои пазари са много изненадващи, например италианският пазар за градски и уикенд туризъм е с 48% ръст, турският пазар, където работим изключително целенасочено и добре, има ръст от 22%", посочи министър Зарица Динкова.

За гръцкия пазар министърът на туризма каза, че е пример за равнопоставеност. "Горе-долу съизмерими са обемите на изходящ и на входящ туризъм, почти се изравняват", каза тя и уточни, че гръцките туристи имат интерес към зимните ни курорти и СПА оферти, които при нас са с изключително качество.

Министърът на туризма коментира и ДДС ставката за туроператорите. На 12 декември м.г. депутатите решиха да удължат диференцираната ставка от 9% ДДС за ресторантьорите до 31 декември 2024 г. По европейска директива намалената ставка за туроператорите е нарушение и, ако се запази още дълго време, се увеличава възможността Европейската комисия да санкционира страната ни, стана известно на заседание на бюджетната комисия в парламента в края на миналата година.

"Водим разговори с представители на комисия, дори и от счетоводна гледна точка не хубаво такава промяна да се случва в средата на годината. Трябва да излезем от руслото на мерките против коронавируса и да мислим напред и в мащабите на настоящата ситуация. Имаме криза, продължаваща по-дълго от очакваното, в Черноморския регион – войната между Русия и Украйна. Тя поставя бизнеса на България и Румъния в риск от гледна точка на конкурентоспособността. Бизнесът се справя на мускули. Политиките на сближаване трябва да се прилагат превантивно", каза министърът на туризма.

С ротация или без, ще продължим да имаме сезон, а бизнесът ще има своите нужди. Фокусирана съм върху работата си като министър, каза още Зарица Динкова в отговор на въпрос дали ще остане на поста си след ротацията в кабинета.