Хотели

Чуждите туристи в Боровец този сезон са предимно англичани и балканци

   
Чуждите туристи в Боровец този сезон са предимно англичани и балканци

Основно туристите в курортен комплекс "Боровец" през този зимен сезон са от Великобритания, следвани от българите. Това каза в интервю за БТА председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова. 
За нас е много радостно, че има поток от българи, защото, както се шегуваме, Боровец е курортът на софиянци, а и не само, доста българи предпочитат курорта и като лятна дестинация, добави още хотелиерът. 
Томова каза, че след англичани и българи традиционно в курорта преобладават балканските туристи. "Водещи са гостите ни от Република Северна Македония, Косово и Румъния", посочи още тя и допълни, че след облекчените визови условия от 1 януари тази година е засилен интересът на туристите и от други балкански държави, основно Сърбия и Косово. 
По думите й зимният сезон е започнал добре и от бранша са били обнадеждени заради снега.
По думите на Томова служителите от "Бороспорт" АД правят непрекъснато технически сняг, с което подобряват състоянието на пистите. "Имаме добри условия за ски. Благодарение на това и на усилията на хотелиерите голяма част от хотелите в курорта са пълни с туристи", посочи още Томова. 
Тя каза, че към този момент спрямо резервациите в хотела се надяват да имат повече гости и заетост, отколкото през предпандемичната 2019 година.
Томова каза още, че през последните години се опитват да предлагат пакет, който съдържа повече дейности. "Знаем, че не е достатъчно да предлагаме само храна и настаняване. Опитваме се да предложим и тематични вечери, за да стигнем до всеки един турист", каза тя.
Благовеста Томова коментира и летния сезон на изминалата 2023 гозина. "Той също бе доста активен. Заради високите температури хората търсеха прохладата на планината. През летните дни предлагаме и разнообразна програма", посочи още изпълнителният директор на хотел "Рила".
Тя добави, че имат планирани дейности през лятото на 2024 година, включват се и в Международния джаз фест. 
Вече години наред Боровец чества националния празник на България - 3 март, като по пистите се пускат скиори, облечени в народни носии, което радва туристите. 
"След края на активния зимен сезон, веднага ще влезем в активен конферентен сезон, а след него и активен летен сезон. Така че наистина Боровец върви в правилна посока", посочи още Томова. 
По думите й трябва по-сериозно да се работи върху инфраструктурата в курорта. "Боровец не изглежда така, както на всички ни се иска. Имаме проблем с паркирането и с външния вид на обектите. Надявам се този проблем да намери решение в следващите години. Ние като Сдружение ще имаме срещи по тези въпроси с ръководството на Община Самоков. Трябва да е ясно на всички да обединим усилия, за да може да подобрим тези неща и тогава съответно да търсим по-високо качество на услугите", каза още Благовеста Томова. 
Тя добави, че е хубава новината, че ще бъде ремонтиран пътят Самоков - София - Боровец - Костенец. "Това наистина бе един от проблемите, който през последните години не можа да намери решение. Понякога ми е много обидно, защото в хотел "Рила" идват гости от различни държави и континенти и поставят негативни оценки в коментарите заради довеждащата инфраструктура. Аз мисля, че това не е честно спрямо работещите в хотела, защото те не носят тази вина. През годините сме сигнализирали различните институции", каза още изпълнителният директор на хотел "Рила".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати