Анализи

Туристическият сектор е против вятърни перки в морето покрай курортите

   

В Румъния вече изникнаха вятърни електроцентрали в морето

Туристическият бранш е против изграждането на вятърни електроцентрали в близост до курортите в българската акватория на Черно море. Това заяви пред TravelNews Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Становището на организацията ще бъде изпратено до Народното събрание, което днес започна да разглежда в Комисията по транспорт на първо четене Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, внесен от Ивайло Мирчев и група народни представители. Освен това ще бъдат сезирани министерствата на транспорта, на енергетиката и ресорното – на туризма.

„Категорично сме против появата на перки покрай курортите, които ще ги загрозят и могат да възникват инциденти. Това ще повлияе негативно на туризма и ще доведе до отлив на туристи“, каза Георги Щерев. Според него няма проблем да бъдат изграждани на места, които не са покрай плажове. Освен това не е проблем и ако бъдат много навътре и не се виждат от брега, допълни той.

Подобна позиция изрази и Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите в България, в която влизат големите чужди туроператори у нас, и е представител на най-големия британски туроператор у нас - „Jet2Holidays“. „Със сигурност няма да бъде добра гледка туристите да виждат от плажовете вятърни перки по време на почивката си“, коментира той. Според него обаче няма проблем да бъдат изградени на места, които не са силно туристически, защото ще доведат до инвестиции в общините и като цяло в България. Грошев даде за пример районите на Шабла и Каварна, които разполагат с необходимите климатични условия и вятър, и съответно могат да печелят повече от енергетика, отколкото от туризъм.

Идеята за вятърни перки в морето среща отпор и сред рибарската общност в Шабла, Каварна, Балчик и Добрич. Според тях този вид електроцентрали ще повлияят негативно на миграцията на рибите и ще понесат поражения на туризма в региона. Рибарите не са против изграждането на ветрогенератори в морето, но те не трябва да бъдат разположени в шелфовата зона. За да изразят още по-категорично мнението си, те заявиха пред медии наскоро, че са готови и на протести.

Според вносителите на законопроекта Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и група депутати, вятърните електроцентрали ще донесат на област Добрич множество инвестиции в инфраструктурата на сушата, откриването на работни места в общините Шабла, Каварна, Балчик и Добрич и енергийна независимост на страната ни. Според Мирчев вятърните турбини работят в 46% от времето през годината, а потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е от над 116 GW.

Първата възможност за това е районът на Шабла, където могат да се изградят за няколко години поне 6 GW мощности, с което да се гарантира енергийната независимост на страната, смята Ивайло Мирчев. Предвидено е вятърните турбини да се строят на поне 20 до 50 км навътре в морето и така да не оказват негативно влияние върху туризма и природата.

Мирослав Иванов