Транспорт

Пускат нов високоскоростен влак между Италия и Словения

   
Пускат нов високоскоростен влак между Италия и Словения

Пътуването с влак на дълги разстояния често ни се струва като връщане назад във времето. Нов маршрут, предоставящ бърза директна връзка между две европейски държави, ще върне пътниците повече от век назад във времето на Хабсбургската империя. Новата високоскоростна влакова услуга между Италия и Словения вече е планирана, благодарение на новоподписано споразумение между държавните оператори Trenitalia и SŽ Passenger Transport.

Влакът Frecciarossa ще пътува на изток от Милано до Любляна - столицата на Словения, в рамките на седем часа.

Ще преминава през легендарните италиански градове Венеция и Триест и ще прави спирки на някои от известните природни забележителности на Словения, включително пещерите Постойна и Шкоцян, както и Липица, където известните коне от породата Липицанер се отглеждат от 1580 г. насам.

Днес конете с техните „танцуващи“ крака са най-известни с участието си във Виенското испанско училище по езда – което има смисъл, тъй като тази част на света, разположена на съвременната граница между Словения и Италия, е била част от Австро-Унгарската империя (или Хабсбургската империя) преди 1867 г.

Всъщност, самият влак би трябвало да носи усещане за връщане назад във вековете към този по-ранен период. Смята се, че това е първият влак от Милано до Любляна след разпадането на империята през 1918 г.

Той също така се движи по маршрута на нощния влак от Будапеща до Венеция, който минава през Любляна, но е спрян през 2011 г., съобщава CNN Travel. От 2018 г. има регионален влак от Триест до Любляна, като персоналът на двата оператора се сменя на границата на гара Villa Opicina.

Въпреки че все още няма определена дата за стартиране на услугата, от словенските железници искат това да се случи „възможно най-скоро“ – което може да означава от април. Очаква се първоначално да има един влак на ден, впоследствие те ще са два.

През април ще бъде пуснат и маршрут Риека-Триест (Villa Opicina) от Хърватските железници.

Влаковете Frecciarossa (Червена стрела) могат да достигнат скорост от 300 км/ч по италианската мрежа, въпреки че е малко вероятно те да се движат толкова бързо по този маршрут, поне в началото, тъй като на изток от Венеция скоростите се забавят. През март 2023 г. италианското правителство обеща 1.8 милиарда евро (близо 2 милиарда долара) за надграждане на линията Венеция-Триест до напълно високоскоростна. Предстои ще бъдат тествани и словенските линии, за да се види дали могат да бъдат модернизирани.

„Крайно време беше да се възстанови железопътната връзка между Триест и Любляна. Звучи като шега, но често се случва в региона железопътните връзки да са били по-добри преди век, отколкото днес“, казва журналистът Джовани Вале. Той е основател на проекта Extinguished Countries, който публикува пътеводители за държави, които вече не съществуват, и в момента работи върху такъв за Хабсбургската империя.

„Триест и Любляна са били свързани за първи път с влак през 1857 г., когато и двата града са били част от Хабсбургската империя. Южната железопътна компания (Südbahn-Gesellschaft), която минаваше от Виена до Триест през Любляна, беше един от флагманите на инфраструктурата на империята.

По това време Триест е едно от най-важните пристанища в света и връзката му с Виена е много важна за империята. С края на Първата световна война той се превърна в периферен град в далечния североизток на Италия, като често липсваха железопътни връзки на изток с Любляна, Загреб, Белград или Будапеща.

Да се надяваме, че това е началото на нов сезон за железопътните връзки между Триест и Балканите,“ допълва той. Споразумението следва подобни инициативи на Trenitalia с нейните влакове Eurocity и Euronight, които свързват Италия с Швейцария, Германия и Австрия. Това ще бъде маршрут на Eurocity, управляван от Frecciarossa. Trenitalia също така подписа предварително споразумение с Deutsche Bahn за пускане на Frecciarossa в експлоатация по маршрутите Италия-Германия преди края на 2026 г. Предстои маршрут Милано-Мюнхен с разширения до други германски дестинации.