Новини Събития

България отваря туристическо представителство в Испания

   
България отваря туристическо представителство в Испания

„Поради отличното ни двустранно сътрудничество, на което България и Испания се радват в много области, както и на повишаващия се брой испански туристи, които посещават страна ни, тази година ще открием нашето първо национално туристическо представителство в Испания“, каза министър Динкова по време на своята среща с държавния секретар по туризъм на Испания Росана Марийо. Туристическото ни аташе в Испания ще покрива и пазарите във Франция и Италия.

„Ние трябва да работим заедно, в тясно сътрудничество, за да повишим туристопотока между двете страни. Туристическата индустрия превъзмогна Ковид кризата и това ясно се вижда по броя на реализираните туристически пътувания. Това, което испанските граждани трябва да знаят е, че България е страна, която предлага много възможности и заслужава да бъде посетена“ каза Росана Матийо.

Министърът на туризма и водената от нея делегация са на посещение в Кралство Испания в рамките международното туристическо изложение FITUR 2024 в гр. Мадрид, което ще стартира утре – 24 януари и ще продължи до неделя – 28 януари. FITUR е едно от най-големите туристически изложения в света. Министър Динкова заяви, че тази година в него ще се включат 17 представители от българската туристическа индустрия – туроператори, туристически агенти, общински администрации, които ще имат възможността да представят своите туристически продукти. България ще бъде представена като дестинация за целогодишен туризъм, предлагаща възможности за зимен, културен, еко, SPA и уелнес туризъм.

Испанският пазар е изключително важен за България, подчерта още министър Динкова. През последната година се отчита и сериозен ръст на туристите от близо 42%.

Предвиждат се серия инициативи насочени към испанските туристи. Такъв е проектът на община Шабла, за фестивал на фламенкото, който се финансира по програмата за маркетингови дейности на туристическите услуги в черноморските общини. „Община Шабла се свърза с местен испански туроператор, за да може колкото се може повече туристи от Иберийския полуостров да посетят събитието“, допълни още министърът на туризма, като подчерта, че официална покана да посети фестивала е получила и държавният секретар Матийо. 

За периода януари – ноември 2023 г. броят набългарите, посетили Испания е 175 377. За същия период 72 591 испанци са посетили България с цел туризъм, а министърът на туризма изтъкна, че заради влизането на страната ни в Шенген очакваме този брой да се повиши. „Испанските туристи са показател за това, че когато имаш добра въздушна свързаност имаш и туристопоток. Именно за пазари като този, влизането ни в Шенген е изключително позитивна новина, защото те идват основно по въздух и за тях това е възможност да използват София като отправна точка за други дестинации“, подчерта Зарица Динкова.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати