Новини Събития

Кипър се подготвя за летния сезон

   
Кипър се подготвя за летния сезон

Туризмът в Кипър постигна значителен успех през миналата година, като отбеляза увеличение от 20% на туристическите пристигания в сравнение с 2022 г., съобщи Статистическата служба. От туристическата индустрия на страната заявиха, че започват с "умерен оптимизъм" обратното броене до предстоящия летен сезоq съобщава БНР. Над 3,8 млн. посещения на чуждестранни туристи са регистрирани в Кипър през 2023 г., което е с 20% повече от 2022-ра и само с 3% по-малко от рекордната 2019 г.

Този ръст надхвърля значително поставената цел от правителството през миналата година да се постигне увеличение на пристигащите туристи с 5 - 10%, коментира заместник-министърът на туризма Костас Кумис. Резултатите потвърждават пълното възстановяване на туристическата индустрия на страната след пандемията и войната на Русия в Украйна, отбелязаха браншови организации, като подчертаха, че успехът е постигнат в неблагоприятна обстановка.

Войната в Газа прекъсна възходящия ход на пристигащите от Израел, с което през последното тримесечие на миналата година Кипър загуби втория си по значимост туристически пазар.