Новини Събития

Кои са най-големите туристически капани, според пътуващите

   
Кои са най-големите туристически капани, според пътуващите

Някога посещавали ли сте място, от което сте се чувствали разочаровани, дори ограбени? Днес недоволни пътешественици споделят най-големите туристически капани в света, в опит да попречат на други да направят тяхната грешка. Тема в Reddit, озаглавена „Кое място е най-големият туристически капан?“, е събрала повече от 4500 коментара до момента, като в списъка влизат различни места по целия свят, посочва Daily Mail. Вижте тези, които е най-добре да избягвате:

Пирамидите, Египет

Pixabay.com
Pixabay.com

Много потребители на Reddit обявяват египетските пирамиди за най-големия туристически капан. Основното оплакване е от „броя на амбулаторните търговци“ в района. Пътешествениците смятат, че те са направили посещението на историческото място „много неудобно изживяване“.

Плимутска скала, Масачузетс, САЩ

Плимутската скала, разположена на брега на залива Плимут в Масачузетс, символизира мястото, на което Уилям Брадфорд и поклонниците от Мейфлауър са слезли на брега, преди да основат колонията Плимут през декември 1620 г. 

Простият камък се е превърнал в световноизвестен символ, представляващ нещо различно за всеки, който го погледне. Много пътешественици обаче го определят като туристически капан и разочароващо малък, като си заслужава да бъде посетен, „само за да направите забавна публикация в социалните медии за него“.

Pier 39, Сан Франциско

Туристическите агенции го рекламират като идеално място за гледки „към Голдън Гейт, Алкатраз и силуета на града“, но невъодушевен пътешественик го описва като „дълъг мол на открито, пълен с безполезни неща“.

Стоунхендж, Англия

„Не отивайте в Англия само за да видите Стоунхендж“, съветват туристи, подчертавайки, че всеки, който го направи, ще бъде „горчиво разочарован“. За тези, които наистина искат да посетят праисторическия паметник, направилите го съветват да се прекара известно време и в Солсбъри.

Връх Еверест, Непал

Pixabay
Pixabay

Докато хиляди туристи се стичат в района на връх Еверест всяка година, част от пътешествениците казват, че той би трябвало да начело на списъка с туристически капани. Планинският район е пълен с „боклуци и мъртви хора“, а на всичкото отгоре обиколките са „изключително скъпи“.

Маунт Ръшмор, Южна Дакота, САЩ

Малко над два милиона души посещават Маунт Ръшмор в Южна Дакота всяка година, но част от тях не са доволни от видяното. „Няма какво да правите там, не си заслужава цената на входа или пътуването“, смятат туристите.

Масивната скулптура, която изобразява президентите на САЩ Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн, „ не е толкова грандиозна или впечатляваща“, допълват те.

Парковете на Disney по света   

Тематичните паркове на Disney привличат повече от 100 милиона посетители по целия свят, но един турист ги описва като гигантска загуба на време и пари. Част от посетилите ги смятат за машина за пари и ужасна храна, а други се оплакват от дългите опашки.

The Bean, Чикаго, САЩ

Известната скулптура Cloud Gate (Облачната врата) от художника сър Аниш Капур, която е наричана още The Bean, се намира в AT&T Plaza в Чикаго. Благодарение на огледалната си повърхност, арт инсталацията създава възможности за снимки и привлича стотици хиляди посетители годишно. Много туристи обаче се чувстват разочаровани от нея.

Мона Лиза, Париж

Pixabay
Pixabay

Около 30 000 туристи посещават Лувъра в Париж всеки ден, като Мона Лиза на Леонардо да Винчи е звездната му атракция. Въпреки това, много посетители обявяват шедьовъра за туристически капан и го описват като „малка картина на тъжно изглеждаща дама.“ Освен това е невъзможно човек да се приближи до платното, тъй като пространството е оградено с въжета и претъпкано.

Великата китайска стена

Посетители определят Великата китайска стена, „по-специално частта й на север от Пекин“, за туристически капан. Тя е разпокъсана и възстановявана много пъти, а по пътя към нея се продават всякакви туристически боклуци. Освен това е претъпкана и истински предизвикателство за придвижване.

Таймс Скуеър, Ню Йорк, САЩ

Таймс Скуеър в Ню Йорк получава доста гласове, определящи го като един от най-големите туристически капани в света. Пътешественик описва оживеното място, през което преминават повече от 300 000 пешеходци дневно, като пренаселено и пълно с хора, които се опитват да ви измамят.

Guinness Storehouse, Дъблин, Ирландия

Много любители на бирата от цял свят се стичат в Guinness Storehouse в Дъблин, за да опитат пивото и да научат повече за неговата история. Въпреки това, посетители смятат атракцията за надценен туристически капан.

Наклонената кула в Пиза, Италия

„Не е близо до летището и е в центъра на долнопробен град, пълен с боклуци и агресивни търговци. Дори не е е наклонена много. Това е една от онези атракции, които изглеждат по-добре на снимки, отколкото на живо“. Така един турист описва Наклонената кула в Пиза. Друг се съгласява: „Има само един паркинг в близост. Веднага след като оставите колата си, първите улични продавачи се приближават до вас. След това трябва да минете през уличен пазар с още повече от тях.  продавачи пеша, които ви се натъкват.“

Музей на вещиците в Салем, Масачузетс, САЩ

Музеят на вещиците в Салем не успява да впечатли всички туристи. „Мястото и реквизитите изглеждат много остарели. Много неприятно, особено при $17.50 на билет“, казва един от разочарованите.

Maya Bay, острови Фи Фи, Тайланд

Maya Bay в Тайланд, станал известен след появата си във филма с Леонардо ди Каприо „Плажът“ от 1999 г., също е обявен за туристически капан. Туристите се оплакват, че заливът с бял пясък на остров Фи Фи Ле в Андаманско море е „гаден“ и осеян с „твърде много туристи“. През 2018 г. Тайланд забрани достъпа на посетители в района, за да даде възможност на кораловите рифове и растителността да се възстановят. Оттогава мястото е забранявано за посещение периодично, но според туристите, това няма да му помогне в дългосрочен план.

Capilano Suspension Bridge Park, Ванкувър, Канада

Туристите определят висящия мост като най-лошия туристически капан в страната. Един от тях казва за атракцията: „Частен парк в Северен Ванкувър с люлеещ се провиснал пешеходен мост през малък каньон. $80 вход. Има подобен мост с безплатен достъп в обществен парк наблизо“.

Las Vegas Strip, Невада, САЩ

Лас Вегас предизвика вълнение сред туристите, но мнозина от тях го обявяват за един от най-големите туристически капани в света. Те споделят, че преди години градът е предлагал „страхотни, евтини бюфети“, а в днешно време хотелите ограбват туристите, настанявайки ги в „стая, в която губите представа за времето и парите си“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати