Новини Събития

Министър Зарица Динкова: България е безопасна туристическа дестинация и е готова да посрещне израелските туристи

   
Министър Зарица Динкова: България е безопасна туристическа дестинация и е готова да посрещне израелските туристи

„Като безопасна туристическа дестинация, България е готова да посрещне израелските туристи. Израел е важен пазар за страната ни както за летния, така и за зимния туризъм,” това заяви министър Зарица Динкова по време на срещата си с израелския си колега Хаим Кац, в рамките на международното туристическо изложение FITUR в Мадрид.

Общият брой на регистрациите на израелски туристи за периода от 1 декември 2022 г. до 31 март 2023 г. е бил над 51 000. Това нарежда Израел на четвърто място сред пазарите за входящ туризъм в България след Румъния, Гърция и Обединеното кралство, отбеляза министър Динкова.

Хаим Кац заяви, че първата дестинация, която ще посети след отшумяването на конфликта в Газа е България и отправи покана към министър Динкова да посети Израел, за да се запознае с богатата история и културно наследство на страната. Министър Динкова прие поканата да посети Израел и подчерта, че е от ключово значение да бъдат обсъдени възможните начини за все по-силно сътрудничество в областта на туризма между двете държави. „Ситуацията в Израел не отменя плановете ни за сътрудничество в туризма, а ги отлага във времето. Израелските туристи са сред най-желаните в България“, допълни министър Зарица Динкова.

През май 2023 г. Министерството на туризма в България организира бизнес форум в Тел Авив. В него взеха участие над 50 израелски туроператори и 12 представители на българския туристически бизнес. По време на форума представителите на българския туристически бранш представиха възможностите за морски и зимен туризъм в България, както и за спа, уелнес и специализирани форми на туризъм. „Тази година можем да организираме втори бизнес форум в България, което ще подкрепи нашите усилия за увеличаване на туристическия обмен между нашите страни,“ каза министър Динкова.

Министърът на туризма отбеляза, че сътрудничеството в туристическия сектор между двете държави през последните години, търпи значително развитие, а доказателство за това е и подписаното Споразумение между двете страни за сътрудничество в областта на туризма. „България отдава голямо значение на двустранните отношения с Израел, които имат исторически корени и днес са вече на стратегическо ниво“, изтъкна още министър Динкова.