Новини Събития

Зарица Динкова: България ще е домакин на среща на министрите на туризма на Италия, Испания и Гърция

   
Зарица Динкова: България ще е домакин на среща на министрите на туризма на Италия, Испания и Гърция

Министърът на туризма на Италия Даниела Сантанче, заяви, че страната й работи изключително добре с министерството на туризма в България и министър Динкова

„В края на май планираме среща, на която да обсъдим сигурността, сътрудничеството и развитието на туризма между Италия, Испания и Гърция. Министър Даниела Сантанче вече потвърди, своето присъствие, като заяви желание да се включи и във фламенко фестивала организиран от община Шабла, който ще се проведе в началото на юни", каза министърът на туризма Зарица Динкова след срещата с италианския си колега Даниела Сантанче. За това съобщиха от Министерството на туризма.

Сантанче допълни, че сътрудничеството по линия на южния фланг на Европа – средиземноморското сътрудничество, е изключително важно за всички страни в региона. „Ние виждаме България като важен партньор и ще работим заедно за сигурност и мир, защото това е много важно за туризма. В края на месец май ще бъда в България. Подчертавам, че изключително добре работим с Министерството на туризма в България и в частност министъра на туризма Зарица Динкова", каза още министърът на туризма в Италия Даниела Сантанче. 

Зарица Динкова и Даниела Сантанче Снимка: Министерството на туризма
Зарица Динкова и Даниела Сантанче Снимка: Министерството на туризма 

Сантанче прояви огромен интерес към СПА услугите, които предлага българският туризъм, като заяви, че лично ще се запознае с тях. „На първо място ние имаме предимството да разполагаме с изключително много минерални извори. И второ – благодарение на развитието на бизнеса и на усилията, които полага браншът страна ни е представена като все по-добра СПА дестинация, а по този начин България е и все по-конкурентна на европейския пазар", подчерта министър Динкова.

Като причина за големия интерес на италианските туристи към България, Зарица Динкова посочи добрата въздушна свързаност, но след присъединяването ни към Шенген по въздух и вода се очаква интересът към страната ни да нарасне. „Нашите данни за периода януари - ноември 2023 г. показват, че 138 641 италиански туристи са посетили България, което е с 36,5% повече в сравнение със същия период през 2022 г. Предварителните резултати за декември 2023 г. показват над 45% увеличение на италианския туристопоток спрямо декември 2022 г.", изтъкна още министърът на туризма.

Министър Динкова подчерта, че освен входящ туристически поток, данните на Министерството ясно показват, че Италия е сред предпочитаните дестинации за българските туристи. Над 247 хил. българи са посетили Италия от януари до ноември 2023 г., което изпреварва нивата отпреди Ковид пандемията.

Тази година Министерството ще открие първия национален туристически офис в Испания, който ще отговаря и за италианския пазар.