Анализи Новини Хотели

Сийка Кацарова: Балнеосъюзът е срещу идеята хотелите сами да си поставят звезди

   
Сийка Кацарова: Балнеосъюзът е срещу идеята хотелите сами да си поставят звезди

„Готвените промени в Закона за туризма предизвикват притеснение в Съюза за балнеология, защото се предлага да отпадне категоризацията, а всеки хотел и друг туристически обект да се оценява сам. Срокът е до 2030 г., но се бърза”. Това заяви Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Тя призова с малки стъпки и устойчиво да бъдат направени необходимите процедури за категоризацията.

За възможността българският балнео и СПА туризъм да се рекламира на световните пазари, Кацарова поиска да бъде обновен образът на страната ни в туристическите клипове. „Длъжни сме да ребрандираме и да позиционираме имиджа на България, позната като дестинация за морски и ски туризъм. Тя да стане дестинация за устойчив здравен туризъм, който надгражда морския, планинския и културно-историческия”, изтъкна Кацарова.

Тя заяви, че има 4 сертифицирани медицински СПА центъра на Българското Черноморие, които имат директни договори с една от големите германски здравноосигурителни каси, където са застраховани около 15 млн. души. 

„Хукнали сме да търсим чужди пазари, а българското здравно министерство от години неглижира превенцията чрез ползване средствата на минералните води. Нямаме програма за превенция. Включителноо и по време на COVID нашето министерство не отдели нито лев за хората, които преболедуваха”, каза Кацарова. Тя препоръча държавата да осигурява възможност и на българите да се възползват от минералните води в страната ни.