Новини Транспорт

Eurostar е превозил 18,6 милиона пътници през 2023 г.

   
Eurostar е превозил 18,6 милиона пътници през 2023 г.

Европейската железопътна компания "Юростар" (Eurostar), която оперира и тунелът под Ламанша (Евротунел) отчете ръст на пътниците през миналата година с една пета спрямо предходната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

През 2023 г. жп операторът е превозил 18,6 милиона пътници, което е ръст от 22 на сто спрямо предходните 12 месеца и завръщане на нивата от 2019 г. преди избухването на пандемията.

"Юростар" обслужва преки и непреки жп връзки между Великобритания, Франция, Белгия, Нидерландия и Германия.

Най-голямо е увеличението на пътниците по трите основни маршрута на "Юростар" от лондонската гара Сейнт Панкрас до Амстердам (+38 на сто), Брюксел (+33 на сто) и Париж (+25 на сто).

Главният изпълнителен директор на компанията Гуендолин Казнав заяви, че "Юростар" расте и през 2023 г. посрещнахме много пътници. "Целта ни е да окуражим все повече хора да ползват влак, което е добре и за пътуващите, и за планетата".

"Възнамеряваме до 2030 г. да достигнем 30 милиона пътници, а растежът ни през 2023 г. показва, че сме на прав път", посочи Казнав. "Превозихме 8 милиона пътници между Лондон и Франция, 2,2 милиона до Белгия и 1,1 милиона до Нидерландия".

"Юростар" очаква само по време на олимпийските и параолимпийските игри в Париж тази година да превози 2 милиона души.