Събития

В Перник започва Международният фестивал на маскарадните игри Сурва

   
В Перник започва Международният фестивал на маскарадните игри Сурва

В продължение на три дни - от днес до неделя, носители на маскарадната традиция от страната и чужбина ще представят пред публика и жури традиционни обичаи и игри с маски на започващия в Перник Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва". Официалното откриване е тази вечер в 18 часа.

Тазгодишното издание на фестивала е юбилейно, 30-то поред. Над 10 000 сурвакари, кукери, бабугери, джамалари, както и 17 групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна гора ще вземат участие във фестивала. След дългогодишно отсъствие свои представители в Перник отново изпраща и Португалия. 

Заради големия интерес от страна на участниците от миналата година фестивалните дефилета се провеждат в три последователни дни, вместо в два, както бе дотогава. Богата е фестивалната програма. Освен дефилетата тя включва творчески ателиета и маскарадни работилници, младежката "Сурвакариада", общата художествена изложба на пернишките художници "Сурва арт". Сред акцентите в днешния първи ден е и международната научна конференция "Маскарадът и локалната общност". 

И през трите фестивални дни в Мемориала на миньорския труд ще има множество концерти, атракции и активности.За перничани и гостите на града ще бъдат отворени експозициите на РИМ, подземния минен музей, както и сградата на Минната дирекция. Желаещите ще могат да посетят и средновековната крепост на болярина Кракра.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати