Новини Събития

В части на Испания температурите удариха 30 градуса насред зима

   
В части на Испания температурите удариха 30 градуса насред зима

Испания е залята от гореща вълна, а необичайно високите температури ще продължат в много части на страната и през уикенда, съобщи испанската метеорологична служба. Горещините доведоха до усещане за почти лятно време в много крайбрежни райони и хората отиват към плажовете, за слънчеви бани, а някои и да се къпят, цитира БТА Асошиейтед прес. Според метеоролозите високите температури, които засягат Южна Европа, се дължат на антициклон, който пренася гореща въздушна маса от юг. Липсата на облачност също е довела до повишаване на температурите.

Едва миналата седмица в Испания и други части на Европа времето бе студено и имаше дъждовни бури, които на свой ред бяха последвани от ниски температури и снеговалежи в много части на Испания. През последните няколко дни обаче в много градове бяха достигнати най-високите температури за това време на годината от повече от 20 години насам, заяви говорителят на службата Марселино Нунес. В източния град Челва отчетената днес температура е 29,6 градуса, каза той. Минималните и максималните температури са средно с 5-10 градуса над нормалните, допълва службата.

Хубавото време накара много хора от югозападния град Кадис да се отправят към североизточна Барселона – нещо, което обикновено става през летните месеци.

Нунес заяви, че не може да обясни сегашните високи температури с климатичната криза, без да се проведат проучвания, но те следват тенденцията на все по-чести периоди на необичайно високи температури, които експертите свързват с изменението на климата.

"Това, в което сме сигурни, е, че климатичните оценки, дългосрочните климатични прогнози от последните 20 години, казват, че тези явления ще се появяват все повече и повече, и постепенно ставаме свидетели на това", каза той.