Транспорт Турагенции

България Еър осъществи първи чартър до Салала в Оман

   
България Еър осъществи първи чартър до Салала в Оман

"България Еър" осъществи първи чартър до Салала в Оман със 150 пътници на борда. Той е организиран от туроператорите „Луксутур“, „Планет травел център“ и „Марбро турс“. Това е вторият най-голям град, който е наричан и южната столица на арабската страна. Групата се връща на 2 февруари 2024 г., като полетът трае около 5.30 часа.

„Салала предлага тропически красиви бели плажове на брега на Индийския океан с тюркоазена вода. Времето е топло с температури около 30 градуса, а водата е чиста“, заяви пред TravelNews Петър Стоянов, управител на „Луксутур“. Салала все още не е позната на българите, но е предпочитана от туристите в Централна и Западна Европа, от където има доста чартъри. Освен това не е масова и няма големи групи и тълпи. „Много е спокойно за почивка и няма престъпност“, подчерта Стоянов.

Дарина Стефанова, управител на "Планет травел център", допълни, че българските туристи вече са по плажовете и са много доволни. Природата е уникална, защото от едната страна е красивият плаж, а от другата – пустинята, в която се правят джип сафарита. Салала дава възможност и за посещения на много културни забележителности и запознаване с местните традиции. Ваня Казанджиева, продуктов мениджър в „Марбро турс“, подчерта, че курортният град е много автентичен и запазен в арабски стил, без небостъргачите като в Дубай. Туристите могат да се гмуркат, да гледат делфини, големите морски костенурки, които гнездят в района, и да ходят за риба, каза тя.

Салала е доминиран от относително мек климат, въпреки че е заобиколен от три страни от арабската пустиня. От юни до септември източните мусони, наречени харифи, се разбиват там. Те носят куп облаци, наситени с влага и предизвикват дъжд. По това време растенията оживяват, превръщат се в тучна зеленина, а водопадите са пълни с вода. Посетители от всички региони на Оман, както и от други страни на Арабския полуостров, идват в града, за да се насладят на красотата на природата и да избягат от горещините. Температурата на въздуха през годината варира от 27 °C до 29 °C, а само през април-май надвишава 30 °C. Средните валежи са 82 мм. Януари се счита за най-сухия месец.

В Салала може да се впуснете в завладяващо пътешествие с първа спирка в археологическия парк Al Baleed, където ще видите артефакти, представящи археологическото, историческото и културно наследство на региона. Ще се потопите в богатата история на този обект и неговия очарователен музей.

Задължително посетете село Taqa, улавяйки моменти от живописната гледка наоколо. В него ще опознаете местната култура и традиции на региона, като ще видите и разкопките от древното пристанище Samhuram, датиращо от 4-ти век преди Хр.

В близост до Салала е мястото на гробницата на пророка Йов, който се почита от християни, мюсюлмани и евреи. Интересно е вълнуващото пътешествие до Убар, легендарен град, чиито руини са сравнявани с митичната Атлантида. В момента този маршрут е място на вълнуващи археологически разкопки.

Задължителна спирка е и оазисът Вади Дауках, който е разположен в рамките на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, известен като „Земята на тамяна“. Там ще видите значителен брой тамянови дървета, които все още се берат и до днес, и се смята, че са първородната земя на тамяна. Скъпоценният тамян, извлечен от дъвката на дървото, е бил неразделна част от търговията на Оман от векове.

Мирослав Иванов