Анализи

Дестинациите, за които туристите ще плащат повече през 2024 г.

   
Дестинациите, за които туристите ще плащат повече през 2024 г.

Туристическите данъци не са нещо ново. Много държави са ги въвели по различни причини. Някои, за да се борят със свръхтуризма, а други като мярка за устойчивост. Приходите, генерирани от тези данъци, се използват за поддържане на туристическите обекти и съоръжения, както и за опазване на природните ресурси. Ето защо CEOworld публикува класация с дестинациите, които от тази година вече събират допълнителни такси от туристите и как планират да използват тези допълнителни приходи. Любопитна подробност е, че България също попада в списъка с туристическата си такса за нощувки. Тя е много ниска и варира в зависимост от района и класификацията на хотела - до около 1,50 евро, отбелязват авторите на класацията.

Бали, Индонезия

От 14 февруари 2024 г. пътниците, пристигащи в Бали, независимо дали от международни или вътрешни полети, ще трябва да заплащат такса в размер на 150 000 IDR (8,80 евро).

Тя ще се събира на специални пунктове, разположени на международното летище Ngurah Rai в Бали.

Средствата ще се използват за различни проекти, насочени към опазване на околната среда, природата и културата на Бали, както и към подобряване на цялостния стандарт на живот на острова.

Олхао, Португалия

Олхао започва да събира такса от посетителите в размер на 1 евро за нощувка в периода между март и ноевмри.

От април до октомври данъкът се увеличава на 2 евро.

Той няма да се прилага за деца под 16-годишна възраст и ще бъде ограничен до пет нощувки - т.е. максимум 10 евро за едно пътуване.

Според местните власти таксата ще се използва за минимизиране на въздействието на туризма върху града, включително за подобряване на чистотата и сигурността.

Фаро и Вила Реал де Санто Антонио в региона Алгарве, Португалия

Две от 16-те общини в Алгарве вече събират туристически данък: Фаро (1,5 евро на вечер до седем нощувки между март и октомври) и Вила Реал де Санто Антонио (1 евро на ден до седем дни).

Португалия

В Португалия туристическият данък се събира от гостите, които са навършили 13 години и се начислява на човек за нощувка.

Той е приблизително 2 евро и се прилага в 13 от 308-те общини, включително в големи градове като Порто, Лисабон и Фаро. Този данък се заплаща само за първите седем дни от престоя ви.

Барселона, Испания

От 2012 г. туристите, посещаващи Барселона, са задължени да плащат регионален туристически данък, както и допълнителна такса за целия град.

От 1 април 2023 г. градските власти увеличиха общинската такса на 2,75 евро. Тя ще се повиши отново на 1 април 2024 г. на 3,25 евро.

Тази такса се прилага за посетители, които са отседнали в официални туристически места за настаняване.

Общинският съвет заяви, че приходите ще бъдат използвани за финансиране на инфраструктурата на града, включително подобряване на пътищата, автобусните превози и ескалаторите.

Валенсия, Испания

Валенсия обяви, че ще въведе туристически данък за посетители, които отсядат във всички видове места за настаняване, като хотели, хостели, апартаменти и къмпинги.

Данъкът, официално наречен Валенсиански данък за туристически престой (IVET), ще влезе в сила през 2024 г., въпреки че точната дата все още не е обявена.

Той ще се начислява на посетителите в зависимост от вида на избраното от тях място за настаняване, като ще варира от 50 цента до 2 евро на вечер за максимум 7 нощувки.

Пасажерите на круизни кораби ще плащат по 1,50 евро на ден.

Приходите ще бъдат използвани за устойчивото развитие на туристическия сектор в региона, както и за осигуряване на по-достъпни жилища за местните в районите, които са популярни сред туристите.

Испания

Устойчивият туристически данък се прилага за местата за настаняване за почивка на Балеарските острови, включително Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера, и е приложим за всеки турист, който е навършил 16 години.

По време на високия сезон данъкът може да достигне до 4 евро на вечер, като варира в зависимост от вида на избраното от вас място за настаняване.

Венеция, Италия

От април до средата на юли посетителите, които планират да влязат във Венеция в пиковите уикенди и други избрани дни, ще трябва да заплатят такса от 5 евро. Тя се прилага само в пиковите часове (от 8:30 до 16:00 ч.). Посетителите, които влизат в града след 16:00 ч., или тези, които идват за вечеря или да посетят концерт, са освободени от тази такса. Въвеждането ѝ за еднодневни посещения цели да намали броя на тълпите в града, да насърчи по-дългите посещения и да подобри качеството на живот във Венеция.

Италия

Туристическата такса в Италия варира в зависимост от местоположението. В Сицилия е от 1 до 3 евро на вечер, докато в Рим е от 3 до 7 евро на вечер в зависимост от вида на стаята. В някои по-малки градове обаче таксата е по-висока.

Австрия

В Австрия се таксува данък за нощувка, който варира в зависимост от провинцията. Например във Виена или Залцбург към хотелската сметка се добавят допълнително 3,02% на човек. Туристическият данък е известен още като Tourismusgesetz и Beherbergung Beiträge.

Белгия

Туристическият данък в Белгия се начислява върху местата за настаняване за всяка нощувка. Понякога таксата е включена в цената на стаята в хотела, но някои отделят разходите като допълнителна такса, така че трябва внимателно да проверите сметката си. В Антверпен и Брюж се начислява такса за стая. Таксата в Брюксел варира в зависимост от размера и категорията на хотела. Като цяло тя е около 7,50 евро.

Хърватия

Хърватия увеличи туристическата си такса през 2019 г. Повишената ставка обаче се прилага само през пиковия сезон през лятото. Посетителите се таксуват с около 10 куни (1,33 евро) на човек на вечер.

Чехия 

Туристите, които посещават столицата Прага, са задължени да заплатят такса на човек за нощувка в размер под 1 евро. Децата под 18 години са освободени от нея.

Франция

Във Франция се плаща "taxe de séjour", която се добавя към сметката на хотела и варира в зависимост от града, в който сте отседнали. Целта на този данък е да се поддържа туристическата инфраструктура на града. Размерът варира от 0,20 до около 4 евро на човек за нощувка. При подготовката на предстоящите Олимпийски игри през 2024 г. туристическият данък върху хотелските стаи е увеличен с 200% от януари 2024 г. В зависимост от вида на настаняването тя варира от 0,75 до 15 евро на вечер в популярни туристически дестинации като Париж и Лион.

Германия

В Германия има "данък култура" ("kulturförderabgabe") и "данък легло" в градове като Франкфурт, Хамбург и Берлин. Той е приблизително 5% от хотелската сметка.

Гърция

В Гърция туристическият данък се определя от броя на звездите в хотела или от броя на наетите стаи и може да достигне до 4 евро на стая. Данъкът е въведен от гръцкото Министерство на туризма, за да помогне за намаляване на дълга на страната.

Унгария

Туристическите такси в Унгария се прилагат само в Будапеща. Посетителите са длъжни да платят допълнително 4% всяка нощ в зависимост от цената на стаята.

Нидерландия

Съществуват два вида туристически данъци: поземлен и воден. В Амстердам те възлизат на 7% от цената на хотелска стая, което се нарича "toeristenbelasting". От 2024 г. данъчната ставка ще се увеличи на 12,5 %, което я прави най-високата туристическа такса в Европа. Този данък ще се прилага както за посетителите, които пренощуват, така и за пътниците на круизни кораби.

Словения

В Словения туристическият данък варира в зависимост от местоположението и категорията на хотела. Той е малко по-висок в по-големите градове и курортни селища като Любляна и Блед, където е около 3 евро.

Швейцария

Туристическият данък е различен в зависимост от мястото на престоя ви. Той се начислява на вечер и на човек и обикновено възлиза на 2,20 евро. Офертите за настаняване обикновено не включват туристическата такса, която е посочена като отделна сума. Освен това този данък се прилага само за престой, който е по-кратък от 40 дни.

Бутан

Докато туристическите такси в повечето страни са под 20 евро, данъкът в Бутан е космически висок. Минималната дневна такса за повечето чужденци е: 250 долара (228 евро) на човек на ден през високия сезон и малко по-евтино през ниския сезон. Но тя покрива много неща, включително настаняване, транспорт, водач, входни такси за обекти и т.н.

Карибски острови

Карибите налагат на посетителите туристически данък, който може да бъде добавен към цената на хотела или да се начислява като такса при заминаване. Някои от островите, на които се събират такива такси, са Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамските острови, Барбадос, Бермудските острови, Бонайре, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Доминика, Доминиканската република, Гренада, Хаити, Ямайка, Монсерат, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Маартен, Сейнт Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови.

Таксите варират от 13 евро на Бахамите до 45 евро на Антигуа и Барбуда.

САЩ

В повечето щати се начислява хотелски данък или данък за настаняване за посетители, които наемат жилище. Той се прилага за хотели, мотели и хостели. В Хюстън се съобщава за най-високата ставка от 17% върху сметката на всеки посетител за хотел.

Япония

Туристическата такса е под формата на данък при заминаване. Посетителите трябва да платят 1000 йени (приблизително 8 евро), когато напускат страната.