Анализи

Тед Лигети идва за Световната купа в Банско

   
Тед Лигети идва за Световната купа в Банско

Една от най-големите звезди на алпийските ски от близкото минало Тед Лигети ще бъде специален гост на Българската федерация по ски за стартовете от Световната купа в Банско (10-11 февруари).

„Мистър Гигантски слалом“ е втората голяма звезда след Алберто Томба, потвърдила присъствие за най-голямото спортно събитие в България за 2024 г., което съвпада и с вековния юбилей на федерацията ни по ски.

По време на своята успешна кариера Лигети има 336 старта за Световната купа, в които записва 25 победи (24 в гигантския слалом и 1 в Супер комбинацията) и общо 52 подиума. На Световното в Шладминг през 2013 той печели 3 златни медала (гиг.слалом, комбинация и Супер-Г) и изравнява по брой титли от едно първенство на планетата легендата Жан Клод Кили (Фр). Лигети има и 2 олимпийски титли в комбинацията от Игрите в Торино 2006 и в гигантския слалом от Сочи 2014.

Американецът е участвал в 8 старта от Световните купи в Банско, като най-предното му класиране е четвърто място в Супер комбинацията през 2011 г. В близките дни ще станат ясни и другите ВИП гости от легендите в ските.