Новини Събития

Нов туристически маршрут отвежда до античната римска крепост Дискодуратере в района на село Гостилица

   
Нов туристически маршрут отвежда до античната римска крепост Дискодуратере в района на село Гостилица

Жителите и гостите на община Дряново вече имат възможността да посетят нов туристически маршрут, отвеждащ до античната римска крепост Дискодуратере в района на село Гостилица. Възстановена е туристическата пътека, която обхваща местност в непосредствена близост до река Янтра, между селата Гостилица, Славейково и Скалско. С дължина 3 км маршрутът разкрива както природните дадености на района, така и ценни останки от времето на Древен Рим – личи каменната настилка на пътя Нове – Никополис ад Иструм – Дискодуратере – Аугуста Траяна.

В изпълнение на дейностите по проекта, маршрутът е почистен и засипан с фракция, обособени са места за отдих с маси, пейки, беседки и дървени шезлонги, поставени са указателни и информационни табели.

Създадена е дигитална възстановка на крепостта Дискодуратере (цялата крепост и отделни елементи и сцени), чрез рендериране на 4 екстериорни изгледа, анимиране на преход от съществуващо положение до възстановка. Реализирано е дигитализиране на съществуващи чертежи, архитектуен анализ, строителна периодизация, графично възстановяване на архитектурни структури и детайлно моделиране на сгради и прилежаща среда. Стойността на реализирания проект е в размер на 65 730 42 лв.