Транспорт

Концесията за летище Бургас може да бъде преосмислена

   
Концесията за летище Бургас може да бъде преосмислена

От и за Бургас самолети летят през няколко дни, а единствената дестинация е Лондон, във Варна само на ден се изпълняват близо 10 полета

Възможно е да се преосмисли концесията на летището, ако концесионерът продължава да игнорира Бургас през зимата. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. 

Извън активния туристически сезон единствените полети, които са през няколко дни, са от и до Лондон, Великобритания. Към края на март започват да се изпълняват линии до Вроцлав, Полша и Тел Авив, Израел. За сметка на това обаче варненското летище се развива с бързи темпове. Само на ден има близо 10 полета от и за различни европейски градове. 

Кметовете на черноморските общини недоволстват от липсата на полети, тъй като регионът дава възможност за туризъм извън активния сезон, но привличането на гости от чужбина почти е невъзможно, когато няма удобен транспорт. 

Концесионер на двете летища е „Фрапорт“.

„Повдигнахме въпроса за летище Бургас на Комисията по туризъм на немския представител на концесионера. Аз дори бях груб, казах, че го чакат тежки дни, ако не се размърдат. Той се оправда, че всъщност пазарът определял. Според мен трябва да се преосмисля тази концесия. Въпреки че беше удължена, винаги може да се намери решение. Каквито и да са мотивите на концесионера, Бургас винаги има предимство пред Варна. Сега имат обещанието, че ще се променят нещата. Но ако не се случи, накрая някой трябва да тропне по масата. Не съм специалист по транспорта, говоря резервирано, но смятам, че винаги може да има преговори“, обясни Любен Дилов. Бургаският депутат подчерта, че скоро има среща с кмета Димитър Николов, за да обсъдят този проблем. 

Той допълни още, че Турските авиолинии също имат интерес и се чудели защо бургаското летище не се развива. „Покрай дайвинг пътуванията си съм имал разговори с Turkish airlines, които също се чудят защо летището в Бургас не е по-натоварено, защото може да поеме техните полети, които не изпълняват. Например по-екзотични дестинации. Ето го къде е Истанбул – с шатъл могат да се возят пътниците“, добави депутатът.