Новини Събития

Съкровища от Версай пътуват за изложба в Забранения град в Пекин

   
Съкровища от Версай пътуват за изложба в Забранения град в Пекин

Вази от селадон, небесносин порцелан, вдъхновени от Китай декоративни пана... Около 60 произведения на изкуството и скъпоценни предмети от двореца Версай скоро ще бъдат показани в Забранения град в Пекин в изложба, посветена на 60-годишнината на дипломатическите отношения между Франция и Китай, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Представени в сърцето на двореца, тези произведения на изкуството ще се присъединят към други, открити през последните десет години от кураторите на Забранения град, където 150 експоната ще бъдат изложени за публиката до края на юни.

Сред тях са "дипломатически предмети", изпратени от френските крале в Китай, които никога досега не са били показвани.

Посeтителите на изложбата ще могат да видят, например, часовник, изпратен от Луи XIV на император Канси, както и порцелан от Севър, казва Мари-Лор дьо ла Рошбрюн, френският куратор на изложбата, организирана в сътрудничество с Го Фусян, китайски куратор на Дворцовия музей в Пекин.

"Когато отидох в Пекин през ноември, успях да видя експонати, за които дори не предполагах, че все още могат да съществуват", казва Дьо ла Рошбрюн, допълвайки, че в складовите помещения на Забранения град се съхраняват 1,6 милиона предмета, които не се излагат.

Изложбата в Пекин - "подобрена версия на вече представената през 2014 г." във Франция, ще насочи вниманието към "специалните отношения, установени между двете страни през 17-и век между Луи XIV и император Канси, които продължават до края на 18-и век.

Експозицията е свидетелство и за това "как китайското изкуство е вдъхновявало френските художници и интелектуалци, независимо дали в областта на живописта, предметите на изкуството, интериорния дизайн, архитектурата, градинския дизайн, литературата, музиката или науката".

Изложбата първоначално беше планирана за 2020 г., но беше отложена заради пандемията от КОВИД-19.

В рамките на програма за културен обмен Кралската опера на Версай ще изнесе концерти в девет китайски града, включително и на откриването на изложбата.