Анализи

4 български града са в класацията на най-евтините градове в света

   
4 български града са в класацията на най-евтините градове в света

Пловдив е един от най-евтините градове за живот в света според класацията на сайта Numbeo. Тя обхваща всички големи градове на всички континенти.

Градът заема 258-то място в класацията по индекса за разходи за живот от общо 362 града по света включени в нея. Интересното е, че още три български града също са част от тази класация. София се нарежда на 225-то място, Бургас на 250-то и Варна на 252-то. Пловдив и Бургас не фигурират във всички раздели на класацията, като например качество на живот, престъпност и чистота. Причината е недостатъчното количество данни, които са нужни за едно проучване.

Цюрих, Базел, Лозана, Женева, Берн са първите десет града по разходи за живот в света, а най-скъп е Хамилтън, който е главният град на Бермуда. Ако се локализираме само в Европа, то Бургас, Варна и Пловдив се нареждат между 145 и 148-то място по разходи от общо 173 европейски града. София е малко по-нагоре – на 128-то място.

Класацията се основава на данни, свързани с цени на хранителни продукти, стоки, ресторанти, услуги, наеми, цени на имоти, както и покупателната способност на гражданите.

Пловдив е в дъното на класацията за Европа, свързана с цените на наемите. Най- високи са разбираемо в Лондон, а за света - в Ню Йорк.
Столицата ни пък се оказва с много по-малка престъпност от много градове в развитите държави. Париж, Рим, Лондон, Берлин имат по-висок индекс на престъпност от София. Според изчисления животът в Пловдив е 12,6 % по евтин спрямо София. Данните сочат още, че едно ядене в евтин ресторант възлиза на около 15 лева, а едно капучино струва 3,39 лева.