Новини Събития

Музеят Истанбул Модерн е сред най-добрите културни забележителности в света според National Geographic

   
Музеят Истанбул Модерн е сред най-добрите културни забележителности в света според National Geographic

Сградата на "Истанбул Модерн", музей за съвременно изкуство в Истанбул, е сред 20-те най-добри места за културен туризъм в света според класация на сп. "Нешънъл джиографик", предава БТА. 

След като през януари бе включен в списъка "Works of Wonder" за 2024 г., изготвен от "Аркитекчъръл дайджест" (Architectural Digest), едно от водещите световни списания за архитектура и дизайн, сега "Истанбул модерн" (Istanbul Modern) попадна в списъка "Best of the World" на "Нешънъл джиографик", пише на сайта си музеят. Избран като една от "20-те най-големи културни горещи точки" от световноизвестните редактори на "Нешънъл джиографик", "Истанбул Модерн" е признат за музей, "който си заслужава да бъде посетен".

Сред другите забележителности от "Топ 20 културни горещи точки" са Шекспировата библиотека "Фолгър" във Вашингтон, паркът за подводни скулптури "Молинере" на Карибите, музеят "Чингис хан" в Монголия и "Батърсий парк" в Лондон.

В статията се дава висока оценка на новата сграда на музея "Истанбул Модерн", на неговата тераса, откриваща великолепна гледка към Босфора, на елегантния ресторант и стилния дизайн на залата за прожекции. Високо оценени са и абстрактните картини и видео творби на художничкатяа Фахрелниса Зейд в музея.