Новини Събития

Програмата на 121-я Празник на розата в Казанлък ще започне на 17 май

   
Програмата на 121-я Празник на розата в Казанлък ще започне на 17 май

Община Казанлък подготвя разнообразна програма от събития по повод 121-я Празник на розата, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Тази година те ще започнат с избора на 56-ата Царица Роза, който ще се състои на 17 май в Дома на културата “Арсенал” и ще продължат до 2 юни, когато по централния булевард ще премине празничното карнавално шествие. 

За поредна година ще бъде представен ритуалът “Розобер”. Жителите и гостите на празника ще имат възможност да се запознаят с него на 19, 25 и 26 май в селата Черганово, Кънчево и Розово, а на 1 юни ритуалът ще бъде представен в село Ясеново. На същите дати всички желаещи ще могат да присъстват и на ритуалите “Розоварене” в Етнографския комплекс “Кулата” и в Музея на розата в Казанлък. 
Пъстрата Улица на занаятите ще бъде открита на 26 май, а на 1 юни ще започне осмото издание на търговското изложение на вина "Rose wine expo" и Националният конкурс за вино розе “Златен киликс”. На същия ден в парк “Розариум” ще се състои и изложбата – конкурс за български хляб и традиционни ястия “Хлябът на българина”. 
На 31 май на централния площад “Севтополис” ще се състои официалното коронясване на новоизбраната Царица Роза, както и традиционния Международен фолклорен фестивал. Последният ден от празника - 2 юни, ще започне с розобер в розовите градини край Казанлък, ще продължи с празнично дефиле и ще завърши с официално закриване на площад “Севтополис”. 
През 2023 година палитра от събития събра в Казанлък хиляди гости от целия свят по случай юбилейния 120-и Празник на розата. По време на празничната програма в града беше представена както традицията на розопроизводството, прославило региона по целия свят, така и богатата история на Долината на розите и тракийските царе. В рамките на празника се състояха както вече познатите от предишни издания културни прояви, така и много нови инициативи на организаторите от Община Казанлък. По време на празника Казанлък беше домакин и на различни срещи. В Казанлъшките минерални бани се състоя международна конференция, на която розопроизводители, държавни и местни институции и евродепутати обсъждаха проблемите в парфюмерийната индустрия, а в кулминационните дни на Празника на розата 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, събра в града журналисти от цял свят.