Анализи Новини

По-високи цени за шезлонг и чадър през новия летен сезон

   
По-високи цени за шезлонг и чадър през новия летен сезон

С нови, по-високи цени на чадърите и шезлонгите, както и поскъпване на цените на плажните капанчета ще ни изненада предстоящият летен туристически сезон. Причината е, че за 2 години инфлационния индекс, с който се повишиха таксите на концесионерите на морските плажове, достигна 25%. Тази седмица концесионерите ще поискат от Министерския съвет да преразглежда на договорите им с цел да се премахнат пределните цени на чадър и шезлонг, заложени в тях, съобщава БНР.

Спокойните години на пандемия, когато наемите и концесионните такси на плажните ивици бяха намалени наполовина, чадърите и шезлонгите - разположени на по-голяма разстояние един от друг и българският турист се завърна по българското Черноморие, отминаха. Още миналата година държавата даде заявка, че цените на наемите и концесионните такси ще вървят нагоре. За 2023 година повишението беше с 15.3%. Въпреки това, концесионери и наематели на много от плажовете успяха да задържат цените на плажните услуги на допустимо ниво.

За този сезон обаче държавата поиска повишение с нови 9.5%. На част от плажните ивици цените на чадъри и шезлонги са достигнали тавана заложен в договорите на концесионерите с държавата. Сега те ще поискат да отпадне тавана на цените, за да могат концесионерите да компенсират предстоящото увеличение на таксите.

Докога ще нараства цената на сянката на плажа и ще станат ли българските плажове недостъпни за българите?

"Всяка година ги индексират с инфлационния индекс. За миналата година останахме учудени - обявяват един инфлационен индекс, а увеличиха таксите с 15%. Тази година пак, на база на това, което е обявено като инфлационен индекс, вдигнаха с 9.5%", коментира пред БНР заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Николай Димитров. Според него това "не е нормално на база на това, което се тръби официално".

Концесионерите отчитат и други фактори - по-големите разходи за минимални заплати и осигуровки, поскъпването на тока и водата, а всичко това оскъпява и цената на услугата на плажа. Хем в договорите е предвиден таван, хем всяка година увеличават още и още, изтъква Димитров. Той съобщи, че ще искат от Министерския съвет да преразгледа всички договори.

"За 2 години 25% с натрупване ни се е вдигнал наемът, но наемът е част от разхода. Най-големият разход са заплатите по водно-спасителната дейност и медицинското обслужване." На фона на това растат и изискванията за плажовете, пояснява Николай Димитров.

"Плаж, който е по-голям от 200 метра, да има задължително освен медицинския пункт, и подвижен реанимационен екип с реаномобил." По думите му, такова струпване на медицински екипи и спасители по плажовете като у нас в Европа няма. Вървим в посока изпразване на плажовете заради растящата цена на сянката, изразява опасения Димитров.

Възмутен от сериозното увеличение на концесионните такси на морските плажове е кметът на най-южната черноморска община - Царево, Марин Киров. Той припомня, че плажовете по крайбрежието на Царево пострадаха много при голямото наводнение през септември миналата година. Обезщетения за щетите концесионерите не получиха от държавата, но пък за изненада тя им увеличава концесионните такси.

Марин Киров определя това като "несправедливо и необмислено". Когато държавата увеличи таксата на концесионера, се създава спирала от поскъпване на цените, която не ползва никого, предупреждава той.