Новини Транспорт

Луфтханза ще изпълни само един от всеки 10 полета в сряда

   
Луфтханза ще изпълни само един от всеки 10 полета в сряда

Германската авиокомпания "Луфтханза" ще изпълни между 100 и 200 от планираните над хиляда полета в сряда заради стачка на наземния персонал, съобщи германската информационна агенция ДПА. Повече от 100 хил. пътници ще трябва да променят плановете си за пътуване, заяви говорител на компанията пред агенцията. В понеделник профсъюзът "Верди" призова наземния персонал на "Луфтханза" да стачкува в сряда. Ще бъдат засегнати летищата във Франкфурт, Мюнхен, Хамбург, Берлин и Дюселдорф.

Стачката трябва да започне в 4 часа сутринта (3 ч българско време) в сряда и да продължи до 7:10 часа сутринта в четвъртък. Действието е в отговор на продължаващите преговори за заплатите за около 25 хил. наземни служители в три поделения на групата - "Дойче луфтханза", "Луфтханза техник" и "Луфтханза карго".

Предложението на работодателите във втория кръг на преговорите на 23 януари беше отхвърлено, след като синдикатите го оцениха като твърде ниско, пише ДПА.

"Луфтханза" изпълнява полети между София и Франкфурт и Мюнхен, но все още няма информация дали те ще се осъществят.

Миналия четвъртък "Верди" предизвика хаос на няколко големи германски летища като призова членовете си от наземния персонал да не се явят на работа, за да засилят натиска за увеличение на заплатите на персонала.

 

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с 2.80 евро на час за около 25 хил. работещи като служители по сигурността на летищата. Работодателите отхвърлиха искането като твърде скъпо, като казаха, че то ще им струва допълнително 250 милиона евро годишно. Преговорите за колективно договаряне трябва да бъдат подновени във вторник. В петък миналата седмица наземният персонал на "Верди" стачкува на летището в Хамбург с искане за увеличение на заплатите.