Новини Събития

Световната купа по ски в Банско чупи рекорди по участници

   
Световната купа по ски в Банско чупи рекорди по участници

Стартовете от Световната купа в алпийските ски в Банско (10-11 февруари) чупят рекорди по участници за сезона и в двете дисциплини. Само за гигантския слалом в събота са потвърдени вече 85 състезатели от 20 нации. До сега през сезона най-много алпийци в тази дисциплина – 71 е имало във Вал д’Изер, Алта Бадиа и Аделбоден. В слалома ситуацията е идентична. За Банско са заявени 95 състезатели от 21 държави. Най-много до момента участници в най-техничната дисциплина при мъжете тази зима имаше за нощния слалом в Шладминг – 74. С най-много спортисти и в двете дисциплини – по 14 е Австрия, а след това се нареждат Италия и Швейцария, съответно с 12 в слалома и 11 в гигантския слалом.

Първи за тренировки в Банско пристигнаха състезателите от САЩ, които вече имаха занимания днес. Всички актуални звезди начело с лидера за Световната купа и малката в гигантския Марко Одермат (Швейцария) ще участват в събота. За слалома в неделя в Банско участие е потвърдил водачът в класирането за трофея Мануел Фелер (Австрия), както и другите двама победители през сезона Даниел Юл (Швейцария) и Линус Щрасер (Германия). Четвъртият с успех на слалом тази зима Марко Шварц (Австрия) е контузен и се възстановява за новия сезон. България ще бъде представена в слалома от асът ни Алберт Попов и вторият ни по сила състезател Калин Златков.

Световната купа в Банско е най-голямото спортно събитие в България за 2024 г и е водещо от проявите на организаторът на събитието - Българската федерация по ски, която тази година чества своята 100-годишнина.