Анализи

Николай Танчев: ВЕИ в Черно море няма да попречи на туризма

   
Николай Танчев: ВЕИ в Черно море няма да попречи на туризма

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са полезни и необходими, за да може България да развива устойчива енергетика. Това мнение изрази екологът Николай Танчев, който коментира темата за Дарик радио.   

Танчев, който е председател на Фондация „Гея“, заяви, че това е една закъсняла и необходима мярка, която е сигурна възможност за България да произвежда възобновяема природосъобразна енергия.  Според него държавата ни е закъсняла в развитието на природосъобразни източници на електроенергия.

„Само за 13 г. добивът на електроенергия намаля повече от два пъти. Ние като част от Европейския съюз сме длъжни да спазваме политиките за въглеродни емисии. При нас добивът на електроенергия от ТЕЦ вече е невъзможно скъп. България трябва да развива атомна енергетика и при възможност фотоволтаични паркове, без да се изграждат върху плодородни земи",

Внасянето на електроенергия от страни, които дори не са в ЕС, също не е екосъобразно, обясни Николай Танчев.

,,Когато ползваме влак или  си зареждаме електромобила, вярваме,  че действаме природосъобразно, но колко природосъобразно е, когато токът всъщност идва от един турски ТЕЦ от другата страна на границата‘‘. Танчев добави, че възобновяемите енергийни източници ще повлияят като цяло  положително на българската икономика, защото ще може да разчитаме на собствени енергоизточници и да развиваме форма на производство на електроенергия.

На въпроса дали ще бъде унищожен българският туризъм, екологът отговори, че според него ветропарковете нямат пряко отношение към българския туризъм. 

,,Доколкото разбирам,  ще бъдат изградени на около 15 км от крайбрежието.   Разбира се, тези паркове създават една гледка, която не е съвсем туристическа и е свързана с шум‘‘. 

Танчев коментира, че изграждането им има и  екологични въздействия, и трябва да се съобрази с туристическия бранш, за да няма противопоставяне на един бранш спрямо друг.

Относно шумовото замърсяване, екологът коментира, че при изграждането им на 10-15 км от брега, звукът би следвало да се разпръсква и добави, че ,,такива замърсявания създават и други индустрии в енергетиката. Въпросът е да се изградят на правилното място. Има много аспекти, които трябва да се вземат предвид‘‘.

Според Танчев трябва да има дебат и  да са въвлечени заинтересованите страни. Относно притесненията на противниците на закона, ще перките в морето ще засегнат биоразнообразието и морските ресурси, Николай Танчев коментира, че към момента не е известно ветропарковете да засягат морското биоразнообразие. За опасност за здравето на хората не може да се говори, категоричен е той. Опасност може да има, ако България загърби производството на възобновяема електроенергия, защото тогава целият стандарт в страната ще бъде много нисък според еколога.

,,Това, на което сме свидетели през последните години, е как перспективно губим условия за добив, производство и продажба на електроенергия в чужбина‘‘, добави Николай Танчев, който е председател на фондация "Гея" във Варна. Нейната цел е да допринася за по- устойчиво и екологично бъдеще на България.

Законопроектът за енергията от ВЕИ в морските пространства бе приет на първо четене на 25 януари.