Събития

Албания отбелязва ръст от 30% на чуждите туристи през януари

   
Албания отбелязва ръст от 30% на чуждите туристи през януари

В началото на 2024 г. има увеличение на притока на туристи в Албания, като през януари в страната са пристигнали 489 599 чуждестранни туристи, с 30% повече спрямо януари миналата година, предаде за БТА албанската агенция АТА, цитирайки министъра на туризма и околната среда Мирела Кумбаро.

Според данните, обработени от Министерството на туризма и околната среда, най-много са туристите от Косово - 215 хиляди, с около 30% повече в сравнение със същия период на миналата година; следват италианските туристи, които са 53 хиляди, с 50,4% повече, а на трето място са туристите от Черна гора - 52 662 души, с 32,6% повече спрямо януари миналата година.

Класацията на страните с най-голям ръст на туристи спрямо миналата година се оглавява от Полша, следват Румъния, Испания, Англия, Швеция и Франция.

Наскоро Кумбаро каза, че разглежда 2024 г. като пробен камък и голямо предизвикателство и отговорност за успешното справяне с увеличения туристически поток. Миналата година Албания отчете туристически бум с повече от 10 милиона туристи.

Някои от мерките, предприети от Министерството на туризма и околната среда за тази година, включват подкрепа за почистването на осем крайбрежни общини, създаването на работна група в сътрудничество с Министерството на инфраструктурата и енергетиката за контрол на управлението на замърсените води и подобряване качеството на водите по плажовете, задължително сертифициране на морските туристически оператори и присъствието на наблюдатели на всеки плаж.

Албания също се готви да участва в ITB Berlin, най-голямото туристическо изложение в света, планирано за началото на март.