Новини Събития

Крепостта Баба Вида във Видин продължава да се разрушава

   
Крепостта Баба Вида във Видин продължава да се разрушава

Шест месеца след първото срутване в края на август м.г. на част от западната стена на крепостта "Баба Вида“ във Видин, тя продължава да се руши, видя репортер на "Фокус“. 

Днес обрушаването на западната крепостна стена продължава и дупката, която е зейнала с всеки ден става по-голяма. Вече трайно се разрушава и бойната т.н. червена кула над стената. От август до днес, за състоянието на средновековната крепост, единствената изцяло запазена в страната, само се правят констатации, комисии обследват повредите, институциите-Регионален исторически музей, Община Видин и Областна управа, си прехвърлят чия е вината за падане на камъни, рушене на стени и появата на редица компроментирани участъци, които са опасни за туристите. След няколко поредни падания на камъни от различни места в крепостта, през ноември се стигна за първи път историята на същестуването й като туристически обект, до временното й затваряне за няколко дни и организиране на обходен маршрут за туристите. Причината - "Баба Вида“ е опасна за посетители и служители. Според заповедта за затварянето "националният паметник, поради срутвания и опасност от нови такива  може да застраша живота и здравето на туристи и работещи“.

Около крепостта отвън, както и във вътрешния двор и днес, въпреки че местата са обезопасени, могат да се видят паднали камъни, хоросан, цепнатини в основния камък. То е над  свода на входа, водещ до вътрешния двор на крепостта, откъдето минава основният туристически поток.

Компроментирани участъци в крепостта има – в заседателната зала, била някога музей, на основните кули, на страничните зидове, паднали  на много места са керемиди от покривите. Според специалистите основната причина за продължаващите срутвания на различни места в крепостните стени е неизвършване на повече от 20 години укрепителни, консервационни-реставрационни и ремонтни работи, а само някакви малки козметични ремонти. Друга причина е, че съоръжението няма отводнителната система. Водата при дъжд прониква навсякъде, където намира пролуки, влагата се задържа и нанася непоправими щети на националния паметник. Влагата прониква безпрепятствено и целият бастион към момента е подгизнал. Водата прониква през горния земен пласт, преминава през две, едно над друго, помещения и достига и да конферентната  зала на "Баба Вида“, намираща се на най-ниското ниво. Стените й са мокри и на места е избила черна плесен и мухъл. Според специалисти, правили обследване, срутванията ще продължат на различни места, защото между двата зида-основния на бастиона и външния градеж, се е отворила дупка и фасадата ще се обрушва и в бъдеще. Час по скоро падналите камъни трябва да се върнат на мястото си за да не се задълбочава процесът на разрушаване, е категорична арх. Галя Антова, която е правила последния проект за аварийно-спасителни и консервационни работа на крепостта и познава отлично крепостта. Тя  допълва, че състоянието на паметника не е добро, което изисква аварийно, спешно укрепване, което не е по силите на видинския музей.

Според информация на видинският кмет д-р Цветан Ценков, общината вече е получила за тази година 300 000 лв. за изготвяне на проект за консервационни дейности.  Но до тук. Към настоящия момент реални дейности по извършване аварийно спасителни дейности последните шест месеца  няма. Туристическите туроператори и музейните работници във Видин са притеснени от състоянието на крепостта с наближаването на активния туристически сезон. Това  налага задължително,заедно, експертите на Министерство на културата, Регионален исторически музей, Община Видин и Областната администрация да  реагират адекватно, бързо и професионално за спасяването на "Баба Вида“.

Историческата забележителност "Баба Вида" е публична държавна собственост и паметник на културата от национално значение. През 2017 г. по силата на договор с Министерството на културата, на Община Видин е предоставено безвъзмездно право на управление на обекта за срок от 10 години.