Новини Събития

Полски туристи изпратиха близо 1000 снимки от ваканциите си в България

   
Полски туристи изпратиха близо 1000 снимки от ваканциите си в България

За осми пореден път Българският културен институт във Варшава откри фотографската изложба „България през погледа на поляците“. В изложбата участие взеха 67 фотографии, а конкурсната комисия определи 22 лауреата. С подкрепата на българския туристически бранш, класираните на първите три места получиха ваучери за почивка в България в Обзор, Боровец и Балчик.

През последните седем години, в които се организира изложбата, участниците в него са изпратили над 1000 снимки от посещенията си в България. Тазгодишната изложба отбеляза и рекорд по посетители – повече от 80 души дойдоха да видят страната ни през обективите на полските туристи.  Сред тях бяха Александер Кеммел, президент на ТурФилм Академи и Ева Котус, директор на ФилмАТ, международен фестивал за филми с туристическа тематика.

„На такива места можете да допълните преживяването си с богатствата на България – природни, исторически, етнографски, културни“, каза Калина Станчева – директор на Българския културен институт. Тя благодари на участниците за различния и нестандартен поглед, любопитството и желанието да достигнат до слабо познати, малко посещавани места извън основните туристически маршрути. Изложбата бе уважена и от Маргарита Ганева, посланик на България в Полша.

Добрите резултати, които страната ни отбелязва на полския пазар се дължат както на отличната работа на туристическото ни аташе в страната – Николай Костов, така и на активните контакти на министър Зарица Динкова с полския й колега Анджей Гут-Мостови, които продължиха и след нейното посещение в Полша през септември 2023 г.