Анализи

Четири не толкова популярни европейски острова, които да посетите през 2024 г.

   
Четири не толкова популярни европейски острова, които да посетите през 2024 г.

За всички, които търсят острови за посещение в Европа, си заслужава да се отбележи, че само на Стария континент има над 2 000 населени острова (ако се изключат европейските държави, които всъщност са големи острови, като Великобритания и Исландия).
И докато Санторини, Сардиния, Ибиса и Миконос са едни от най-популярните и често предпочитани дестинации в Европа, има много по-малко известни острови, които си заслужава да се посетят през 2024 г.

Ето четири идеи, подбрани от Forbes, които може да не са във вашето полезрение:

Хвар, Хърватия

Pixabay.com

Шикозният Хвар в Адриатическо море се нареди на 9-о място в читателската класация на Най-добрите острови в Европа на CNTraveler за 2023 г. и е лесно да се разбере защо.

Хвар е най-подходящ за туристи, които търсят по нещо за всеки — страхотни ресторанти и нощен живот за купонджийте, спа и уелнес центрове за презареждане и места, като лозя и лавандулови полета във вътрешността на острова, за по-спокойните посетители.

Хвар е достъпен с ферибот или катамаран от континенталната част на Хърватия, като има редовни линии от Сплит, Дубровник и други крайбрежни градове.

Най-доброто време за посещение на острова е между май и юни или между септември и октомври, когато времето е топло и слънчево, но не е толкова пренаселено, колкото през пиковите летни месеци юли и август.

Външни Хебриди, Шотландия 

Pixabay.com

Външните Хебриди, известни още като Западните острови, представляват архипелаг до западното крайбрежие на Шотландия, който включва 200 острова, простиращи се на над 200 км.

Само няколко от тях са изцяло населени и докато туристите често се насочват към изключителните Люис и Харис, почитателите на вятъра биха се насладили на Тайри. Той е най-равният и най-западен остров, обожаван от почитателите на уинд и кайтсърфинга.

Заради своите плажове с бял пясък, наподобяващи тези в Карибите, местните го наричат Хавай на Севера. Неговите 650 жители са приятелски настроени и гостоприемни към туристите, които обикновено пристигат през юли за музикалния фестивал Тайри, в чест на шотландската фолк музика.

Достъпът до Тайри става по въздух от летището в Глазгоу или с ферибот от Обан. Най-доброто време за посещение на всеки от Външните Хебриди определено е през лятото, когато времето е топло, дните са по-дълги, а морската вода е с освежаващата температура от 14 градуса по Целзий.

Стромболи, Италия

 

С отличителните си плажове от черен пясък, получен от вулканична пепел, остров Стромболи е за туристи, които разполагат с време за пътуване. На острова няма летище, а достъпът е чрез ферибот или с лодки от градове в Сицилия, като Милацо и Месина, както и от Еолийските острови.

Най-доброто време за посещение на Стромболи - един от четирите активни италиански вулкана, е през май и септември, когато по-малко хора се опитват да достигнат до самия вулкан или да се насладят на спокойната обстановка в местните села.

На острова можете да се възползвате от обиколка с екскурзовод - в идеалния случай по здрач, да видите бълбукаща лава и да разгледате варосаните къщи и калдъръмените улици преди, естествено, да опитате от местната италианска храна.

Хеймаей, Исландия

Pixabay.com

Хеймаей е най-големият от западните острови в близост до южното крайбрежие на Исландия. Той вероятно е най-известен сред местните с вулканичното изригване от 1973 г., което води до пълна евакуация на цялото население и покрива острова с 200 млн. тона пепел и лава.

Днес близо 5000 души съжителстват с милион двойки тъпоклюни кайри, които се размножават между април и края на лятото, когато туристите могат да ги наблюдават как носят риба на малките си, сгушени в скалите.

Там също така се намира едно от най-живописните голф игрища, а островът е домакин на августовския фестивал Þjóðhátíð с фойерверки и музика. До него се достига доста лесно с директни полети от Рейкявик или пък с ферибот от Landeyjahöfn, като пътуването отнема 35 минути.