Транспорт

Finnair започна да претегля пътниците

   
Finnair започна да претегля пътниците

Преди няколко месеца стана ясно, че Korean Air планира да претегля пътниците преди полет. Изглежда, че и авиокомпаниите в Европа са вдъхновени от този пример и някои от тях вече го прилагат. Според последна информация, до няколко месеца повечето авиокомпании ще се включат в теста.

Finnair, националната авиокомпания на Финландия, започна да претегля пътниците (и техния ръчен багаж), за да събира данни. Миналата седмица са участвали над 500 души, а програмата ще продължи до края на февруари и ще бъде възобновена през април и май.

Заради основателните тревоги от авиокомпанията внасят разяснение. Не се притеснявайте - процесът не е толкова неудобен, колкото изглежда. Само служителят от отдела за обслужване на клиенти, който записва статистиката, може да види цифрите и ничие име не е свързано с подадените данни. Можете дори да откажете, ако не желаете.

Защо Finnair прави това? Идеята е да се подобри начинът, по който се разпределят местата в самолета. Изчисленията за това как най-добре да се разпредели теглото са съобразени със самия самолет, с теглото на горивото, чекирания багаж, товара, бордовия кетъринг и резервоарите за вода, както и с клиентите.

Подобряването на разпределението на теглото на самолетите не само ги прави по-безопасни, но и намалява въздействието им върху околната среда, тъй като е по-малко вероятно самолетите да изгарят ненужни количества гориво.

Обикновено европейските авиокомпании използват оценки, които са изчислени от Европейската агенция за авиационна безопасност, чийто последен преглед е извършен през 2022 г. Но Finnair са решили да направят свое собствено проучване, просто защото то е малко по-точно.

И дори не за първи път събират тези данни - още през 2017 г. неколкостотин пътници на летището в Хелзинки са били претеглени доброволно. Air New Zealand и Uzbekistan Airways също са провеждали подобни мерки, както и Korean Air.