Новини Събития

Тайланд подкрепя туризма с допълнителен почивен ден

   
Тайланд подкрепя туризма с допълнителен почивен ден

Правителството на Тайланд одобри допълнителен почивен ден за държавните служители по време на традиционния новогодишен фестивал през април в опит да продължи възстановяването на туристическата индустрия в страната. Специалният почивен ден на 12 април ще бъде за правителствените служби и други държавни агенции, като с него фестивалният период Сонгкран ще бъде удължен на пет дни - до 16 април. Този ход се очаква да подкрепи местния туризъм и разходи, заяви премиерът Срета Тависин.

Правителството на Срета представи няколко мерки в подкрепа на туризма, откакто встъпи в длъжност преди шест месеца с цел укрепване на икономическия растеж, който е средно под 2% годишно за последното десетилетие. Тайланд отчита 48% скок на годишна база в броя на чуждестранните туристи до 4.4 милиона от началото на годината, тъй като повече китайци посещават страната по програма за премахване на визите.

Миналата седмица Тайланд е била посетена от близо 200 000 души от континентален Китай по време на празниците за Китайската нова година. Техният брой е с 68% повече, в сравнение с предходната седмица.

Правителството на Тайланд си е поставило за цел да привлече 35 милиона чуждестранни туристи тази година, в това число 8 милиона от Китай. Пристигащите от континентален Китай са съставлявали над 25% от 40-те милиона чуждестранни туристи, които са посетили Тайланд през 2019 г. През миналата година обаче китайците са били само 3.5 милиона от общо 28-те милиона чуждестранни туристи. Приходите от чуждестранни туристи възлизат на 215 млрд. тайландски бата (6 млрд. долара) към 11 февруари, според данни на Министерството на туризма и спорта на Тайланд.