Новини Събития

Най-големият туроператор в света е намалил дълговете си с 1,3 милиарда евро

   
Най-големият туроператор в света е намалил дълговете си с 1,3 милиарда евро

Концернът е привлякъл 3,5 милиона клиенти през периода октомври-декември 2023 г. Най-големият туроператор в света - германският концерн ТУИ (TUI), обяви, че през последните три месеца на 2023 г., е успял да намали значително своите дългове, предаде ДПА, цитирана от БТА.

През периода, който съответства и на първото тримесечие на финансовата 2024 г. за компанията, тя е снижила задълженията си с 1,3 милиарда евро до 4 милиарда евро към 31 декември 2023 г. През същия период на 2022 г. дълговете на TUI са възлизали на 5,3 милиарда долара. Този финансов резултат се дължи на нетните финансови постъпления, които компанията е започнала да получава, след като е погасила всичките си задължения по облигации, емитирани от нея.

На този фон концернът е генерирал чиста печалба преди лихви и данъци (EBIT) в размер на 6 милиона евро през последните три месеца на миналата година. Това се случва за първи път, откакто през 2014 г. е осъществено преструктуриране на групата ТУИ, се посочва на нейния сайт. Концернът е привлякъл 3,5 милиона клиенти през периода октомври-декември 2023 г. По време на най-тежкия пандемичен период туризмът беше сред най-сериозно засегнатите от отлива на клиенти икономически сектори. Групата ТУИ успя да премине през кризата отчасти благодарение на германската държавна помощ в размер на милиарди евро, припомня ДПА.