Анализи Новини

Най-добрите европейски дестинации през 2024 г.

   
Най-добрите европейски дестинации през 2024 г.

България не е в списъка на организацията European Best Destinations (EBD) с 20-те най-модерни места, избрани измежду над 500, които ще получат титлата “Най-добра европейска дестинация за 2024 г.”, но въпреки това той си заслужава вниманието. Класацията се изготвя на база вота на над един милион туристи от 172 държави.

С рекорден брой гласове Марбея, Испания, заема челно място в списъка, което се случва за първи път, посочва контрибуторът на Forbes Сесилия Родригес. “Това е слънчева, петзвездна, природна, спортна, гастрономическа дестинация с всичко, което може да задоволи и най-взискателните туристи”, обясняват от EBD.  Избрани заради качеството на живот, устойчивото развитие, целогодишното културно предлагане, нарастването на популярността им в социалните мрежи и международното им признание (интелигентен туризъм, Зелена столица на Европейския съюз, ЮНЕСКО, Сини знамена и т.н.), двайсетте обекта с най-много гласове ще бъдат популяризирани през цялата година и ще получат правото да носят престижната титла “Най-добра европейска дестинация за 2024 г.”.

Класацията на EBD показва, че “пътуващите искат да се насладят на кулинарни, културни, сетивни и спортни преживявания и предпочитат дестинации, съчетаващи плаж, дейности на открито, нощен живот и приключения в пълна свобода, без планове и ограничения”.

Представяме ви топ 10 на най-добрите дестинации за 2024 г.:

1. Марбея, Испания

Марбея е слънчева, петзвездна, природна, спортна, гастрономическа дестинация с всичко, което може да задоволи и най-взискателните туристи. Снимка: Getty Images

За победителя са гласували 149 192 души – рекорд от създаването на този конкурс. Това поставя Марбея на туристическата карта не само като най-модерната европейска дестинация, но и като едно от най-добрите места за голф в Европа, както и за гастрономи и шопинг. “Където и да изберат да играят, голфърите ще се насладят на първокласни голф игрища, много от които с панорамни гледки към планините и Средиземноморието”, пише EBD.

“Направете гастрономическа обиколка на този андалуски град, който обича храната и може да задоволи всяко желание, и предлага гледки и атмосфера.” С три ресторанта със звезди “Мишлен” и стотици по-малки заведения за хранене, предлагащи всичко – от средиземноморски и тайландски ресторанти до паеля и сочни местни тапас – чудесната храна е основна част от очарованието на Марбея. С повече от 300 гарантирани слънчеви дни годишно, вечерята под звездите е гарантирана.

2. Монако

“Най-еклектичните мечти се сбъдват на тези два квадратни километра”, обяснява EBD за Монако.  Снимка: Getty Images

Вторият в списъка е избран за устойчива дестинация заради ангажимента си към устойчивия туризъм и опазването на океана. “Монако се фокусира върху зеленото развитие от много години и дестинацията продължава да се разширява и да спазва ангажимента си към природата”, казва EBD. “Тя се възприема като перфектният избор за зелено бягство, съчетаваща уелнес, гастрономия, пазаруване, плаж, водни забавления и спортове на открито.”

Това е любимата дестинациq за двойки между 25-45 години и точка на Ривиерата, събрала най-много гласове от създаването на този конкурс, изпреварвайки Кан и Ница. Монако отразява перфектното съчетание между блясък, култура и релакс. Известно със своята сигурност, Княжеството изненадва и с богатството на своята история.

“Гастрономически изкушения, културни и спортни събития, изключителен нощен живот, шопинг преживявания, разпускащи спа центрове… Най-еклектичните мечти се сбъдват на тези два квадратни километра”, обяснява EBD.  Със своя Океанографски музей, Дворецът на принца и спиращите дъха панорами, където зеленината на градините се слива със синьото на Средиземно море, Монако-Вил, в сърцето на Княжеството, предлага приятни разходки сред рибарските лодки и престижните яхти.

“Насочете се към Place d’Armes: Цветовете и вкусовете на Ривиерата са гарантирани. Отделете време и опитайте местни специалитети като  barbagiuàn, socca или pissaladière”, съветва EBD. “Открийте легендарния Place du Casino, където се намират Café de Paris, институция на Княжеството, и емблематичният Hôtel de Paris Monte-Carlo. На няколко крачки от него крайбрежният комплекс Larvotto разкрива своя плаж, сенчестата си алея, магазините и ресторантите си, за да се отпуснете през лятото и зимата с крака в пясъка.”

3. Малта

Ла Валета, Малта. Снимка: Getty Images

Слънчева Малта е идеално място за романтична ваканция, семейна почивка или бягство с приятели. Освен това тя е природна дестинация, отличена няколко пъти от Европейската комисия със знака за устойчив туризъм, и заема първо място сред туристите на възраст 25-45 години, които търсят активна почивка в Европа.
Малта, Гозо и Комино предлагат обширни селски райони и зашеметяващи брегове. “Където и да отидете, пейзажът и архитектурата осигуряват впечатляващ фон с поразителния камък с цвят на мед на сградите, обърнат към най-дълбокото средиземноморско синьо”, казва EBD. Благодарение на целогодишния благоприятен климат и множеството подводни обекти Малта постоянно е избирана за една от най-добрите дестинации за гмуркане в света.

Културата на Малта е уникална смесица от влиянията на различни цивилизации, населявали островите в продължение на хиляди години – от праисторическите мегалитни хора до финикийците, гърците, римляните, арабите и рицарите на св. Джон. Страната е и най-добрата европейска дестинация за ЛГБТК+ и е на първо място в класацията Rainbow Europe Map в продължение на седем последователни години. Другите два острова – Гозо и Комино – могат да бъдат приятна промяна на обстановката или алтернативни дестинации сами по себе си.

4. Женева, Швейцария

Прочутият цветен часовник в Английския парк в Женева. Снимка: Getty Images

Женева е дестинацията с най-добро качество на живот в тази европейска класация. Сгушен в сърцето на Европа, заобиколен от вдъхваща страхопочитание природа, градът прегръща върха на най-голямото алпийско езеро в Западна Европа, на фона на величествените Алпи и планините Юра. Обгърнат е от лозя, осеяни с живописни селца. Вторият по големина град в Швейцария, Женева, е смесица от исторически чар и оживена култура. В него с гордост се намират европейската централа на ООН и общественият плаж Les Eaux-Vives с емблематичния Jet d’Eau и оживена атмосфера.

Освен с дипломатическото си значение, Женева се слави със световноизвестното си часовникарство и с традицията на вкусния шоколад. Откриването на Женева е пътешествие из най-големия стар град в страната, хранене в първокласни ресторанти и дейности на открито. Сред последните допълнения към туристическите атракции са семейният научен център Science Getaway и разпускащият Choco Pass – самостоятелна шоколадова обиколка.

5. Батуми, Грузия

Снимка: Getty Images

Батуми се превръща в една от най-добре оценените дестинации в Европа и е сред водещите в света, според престижната класация World Travel Awards. И вече е избран от световните туристи за едно от петте най-добри места за посещение в Европа.

Безопасен, зелен, приятелски настроен, идеален за романтично, уелнес или гастрономическо бягство, Батуми е най-модерната дестинация за 2024 г. за най-добрите сетивни преживявания в Европа на най-добра цена. Градът е едно от най-безопасните места на континента – по-сигурно от Париж, Милано, Лондон, Берлин и повечето европейски столици. (В Батуми престъпността е два пъти по-малка, отколкото в безопасна дестинация като Виена).

Тук историята се преплита с космополитната модерност и недокоснатата природа в красивия регион Аджария. За мързеливи дни на плажа, вълнуващ нощен живот, романтичен престой, приключения с приятели и семейство, уелнес и кулинарно богатство, Батуми е описван като “истинско сетивно пътешествие”.

Регион Аджария предлага идеален престой извън утъпканите пътища, с достъпни цени и добре запазена автентичност. Благодарение на целогодишния си субтропичен и мек климат Батуми се отличава със забележително зелена среда. В него се намира ботаническа градина от XIX в., богата на редки видове, а градът е заобиколен от три национални парка, наскоро признати от ЮНЕСКО за обекти на световното природно наследство.

Архитектурата е проектирана от европейски архитекти през XIX в., когато Батуми се превръща в пристанищен град, наречен “Порто Франко” (свободно пристанище). По тази причина градът е дом на различни култури и религии, където през вековете в хармония са живели християнски православни, католически и арменски църкви, джамии и синагоги.

Батуми предлага забележителна комбинация от красиви пейзажи с море и високи планини, древни паметници на културата, манастири, средновековни мостове, езера и автентични села, които позволяват да се върнете назад във времето, наред с най-модерната архитектура.

Площадите и улиците в европейски стил, хотелите със световни марки и старите градски кафенета са го превърнали в културен център, в който се провеждат големи европейски събития, международни артисти, художествени изложби и световни спортни първенства. В допълнение към легендарното си гостоприемство, Батуми се отличава и с отлични вина и предимно неоткрита кухня.

6. Рига, Латвия

Домът на братството на Черноглавите в Стария град е емблематична сграда в Рига. Снимка: Getty Images

Рига е идеалната дестинация за почивка. Това е град с разнообразни събития през цялата година, пазаруване, гастрономия, природа, архитектура в стил Ар Нуво. Любима дестинация на туристите в Прибалтика и фаворит на младите пътешественици на възраст 18-25 години, които искат да открият Европа с най-доброто съотношение между качество и цена.

Най-космополитната от балтийските столици, Рига, столицата на Латвия, е модерен град с историческо сърце. Старият исторически център на Рига е със статут на световно наследство на ЮНЕСКО със своите криволичещи пътеки и добре скрити улички, заобиколени от свидетелства на романтизма, готиката и барока, наред с гледките на модерния град.

Богатите фасади на сградите могат да се видят в Ар Нуво квартала, тъй като една трета от къщите в центъра на града са истински перли на този стил. Архитектура, театри, художествени галерии, събития на открито, луксозна опера, различни музикални зали, независими кина и сцена за съвременно изкуство са сред културните предложения. Уютните кафенета и луксозните ресторанти на всеки ъгъл в центъра на града предлагат менюта, съчетаващи местна и световна кухня с акцент върху сезонните и местните продукти. В Рига се намират най-добрите пекарни за кафе в Прибалтика, както и редица качествени домашни пивоварни.

На възраст 822 години Рига далеч не се чувства стара. Младежкият й дух се усеща добре по време на някой от фестивалите на уличната храна и други творчески и градски събития, които се провеждат през цялата година. Само на тридесет минути от центъра на града се намира плажът, заобиколен от гори и спиращи дъха пейзажи.

7. Мадейра, Португалия

Декорация с ярки хартиени цветя за традиционен фестивал в Сао Висенте, на португалския остров Мадейра. Снимка: Getty Images

В допълнение към уникалните си пейзажи и зелени планини архипелагът Мадейра предлага мек климат през цялата година, топло посрещане, сигурност и безопасност.

Мадейра, подобно на Марбея, Монако и Женева, се нарежда сред ексклузивните дестинации, привличащи взискателни туристи от десетилетия. Уинстън Чърчил я определя като най-добрата дестинация в Европа, както правят и днешните дигитални номади, сърфисти, любители на природата, гурмани, инстаграмъри, почитатели на виното и спортовете на открито.

“За да опознаете наистина Мадейра, изкачете се на върха на някоя планина и се насладете на спиращи дъха гледки или следвайте пътеките и маршрутите в гората Лаурисилва по протежение на повече от 1400 километра напоителни канали или акведукти, (които местните наричат “левада”) в уникална среща с душата на острова”, съветва EBD. “Насладете се на особената атмосфера на улиците на Фуншал и си купете от прочутите бродерии, вино или плетени изделия от Мадейра”.

За енергичните посетители има възможност за гмуркане, сърфинг, уиндсърфинг или каране на джет, докато по-романтичните могат да предпочетат разходка с платноходка по крайбрежието, за да се насладят на залеза.
За да се възползвате по най-добрия начин от посещението, EBD препоръчва да прекарате време на остров Порто Санто, на 40 км от Мадейра, на 15 минути със самолет или на 2 часа и половина с ферибот. Известен като “златния остров”, Порто Санто предлага девет километра фини пясъчни плажове.

8. Флоренция, Италия

Бронзовата статуя на Персей на Бенвенуто Челини е част от съкровищата на Флоренция. Снимка: Getty Images

Подобно на Рим, Венеция или Париж, Флоренция е музей на открито. Тук пътниците се срещат със скулптурата “Давид” на Микеланджело и “Раждането на Венера” на Ботичели в галерия "Уфици". След това са фасадите на внушаващите страхопочитание базилики и катедрали, които оформят неповторимия силует на града, пищните дворци, разказващи за различни периоди от историята на града – от родното място на Ренесанса до столицата на Италия и през първата половина на ХХ век, когато Флоренция се превръща в средище на авангарда.

“Музеите на Флоренция и великолепните творби, които се намират в тях, са пътуване в историята на един град и неговите съкровища”, пише EBD, “културно въображение, което е допринесло за създаването на западната цивилизация такава, каквато я познаваме, и е положило основите на естетическите, образователните, научните, кулинарните, политическите и художествените принципи, които ни заобикалят днес.” Флоренция е романтичен и красив град за гастрономи, който може да бъде открит пеша, без други планове, освен да се разхождате из тесните му улички… и да се удивлявате.

9. Лондон, Обединено Кралство

Карнаби през нощта. Снимка: Getty Images

Тази година короната за най-добра нестандартна почивка в град отива в Лондон, столицата на изобилието. С множество атмосфери и квартали като Карнаби за пазаруване, Нотинг Хил за романтични разходки, Портобело за  битпазар, Камдън за пънк и либертариански дух, театралния район Уест Енд и легендарните му мюзикъли, гей и искрящият квартал Сохо, Китайският квартал, емблематични места като Пикадили Съркъс, Биг Бен, Лондонското око, Тауър Бридж, Шард и страхотни паркове като Кю Гардънс, Гринуич и Хайд Парк – човек направо се задъхва от безкрайните причини да ги посети.

10. Рейкявик, Исландия

Рейкявик е перфектната дестинация за пътешественици с отворено съзнание, които обичат широките пространства и нестандартните дестинации. Снимка: Getty Images

Столицата на Исландия, крайбрежният Рейкявик е най-големият град в страната на викингите, известен с изключителната околна среда, която го заобикаля – вулкани, хълмове и геотермален спа център “Синята лагуна” край село Гриндавик. В Рейкявик се намират Националният музей и музеят “Сага”, проследяващи историята на исландските викинги, както и забележителната църква Hallgrimskirkja и въртящият се стъклен купол Perlan, от който се открива широка гледка към морето и близките хълмове.

С около 130 000 жители Рейкявик е образцова европейска столица с човешки размери, с богата културна програма, активен нощен живот, голяма спортна сцена и изключителна музика – според EBD “град, където да се презаредиш”. Той също така предлага голямо разнообразие от местна и международна кухня, с национални специалитети – по-специално морски дарове и агнешко или ферментирала акула – и повече от 40 вегански и вегетариански ресторанта. През август градът с гордост празнува гей прайда, издигайки цветовете на LGTBQ+ от 1999 г. насам.
“Рейкявик – перфектната дестинация за пътешественици с отворено съзнание, които обичат широките пространства и нестандартните дестинации”, споделя EBD.