Анализи Новини

Ричард Алибегов: Имаме много сигнали за нередности в Министерството на туризма

   
Ричард Алибегов: Имаме много сигнали за нередности в Министерството на туризма

Това казва в интервю пред TravelNews Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, и председател Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ), в която влизат хотелиери, туроператори, ресторанти, авиокомпании и други представители на сектора.

Господин Алибегов, защо искате смяната на министър Динкова?

  • В последните 9 месеца от наша гледна точка абсолютно нищо не се промени. Тя продължава да разделя бранша и продължава да кани на срещи удобни на нея организации. Ако наблюдавате пътуванията на министър Динкова, можете да видите, че навсякъде по изложенията ходят с нея едни и същи хора, с което малко или много тя си купува тази неистова подкрепа от последните 3 месеца. До момента можем да кажем, че нямаме никакъв министър на туризма и тя няма да оправи летния и зимен туризъм.

Не са ли ви политически исканията?

  • Нямаме абсолютно никакви политически искания. Нашите искания са свързани с това да получаваме подкрепа от нашето министерство. Подкрепа за ДДС ставката за ресторантите нямаше, подкрепа за ДДС на туроператорите нямаше, подкрепа няма и сега за проблема с перките в Българското Черноморие. В последния момент дойде едно абсолютно неясно становище. На срещата за перките даже министерството нямаше представител до последния момент. На пожар ги извикаха от Народното събрание. Ние от ден първи, още преди Зарица Динкова да бъде избрана за министър, писахме писмо до г-н Денков и г-жа Габриел, в което ги помолихме да е човек от бранша и да е човек с много опит в туризма. Никъде не сме казали от коя партия да бъде. Въобще тук няма никакво място за това нещо.

Кой да бъде този човек от бизнеса, след като браншът не може да се обедини около една кандидатура?

  • Това е въпрос на преговори. Ако ние получим мандат от г-жа Габриел и акад. Денков, мисля, че браншът ще се обедини около една кандидатура. Има изключително много хора, които могат да са полезни за туризма, и които идват от сектора. Спомням си интервюто на акад. Денков преди обявяването на кабинета, когато каза, че ще се гледа на всяко министерство да застане най-подготвената личност начело. Знаем, че министър Зарица Динкова не е такава. Да, тя ще се научи и ще се учи в движение, но не смятам, че отрасъл, който дава 12-13% от БВП, трябва да се управлява от някой, който се учи. За да се учиш тръгваш от долните нива на туризма и може би след 20 години можеш да станеш министър на туризма.

Вие виждате ли някакви успехи в нейната работа?

  • Не ги виждам тези успехи. Дават се страшно много пари от министерството. Ние сме започнали наши проучвания. Събираме информация как и на кои асоциации се дават пари, къде отиват парите за реклама и как се изразходват. Всичко, което съберем, ще бъде предадено на прокуратурата. Имаме изключително много сигнали за нередности, дори ни търсят хора вътре от самото министерство. Нека съберем достатъчно информация и ще съобщим на медиите и ще подадем сигнал. След две години Ковид пандемия, след войната в Украйна и войната в Израел, имахме нужда от стабилна личност начело на туризма. С визия за туризма, която е готова да работи с всички, а не да се чуди как да получи одобрението на някой като спонсорира едно или друго събитие. Одобрението на хора, срещу които същият този министър е протестирал 2 години. Има снимки как тя протестира срещу Банско, Пампорово и т.н. Не мисля, че човек от квотата на „Зелените“ може да направи нужните реформи, от които имат нужда нашите зимни курорти, за да имат повече писти и лифтове. Имаме нужда от човек начело на министерството, който да обединява бранша и да стои зад целите му. Ние такъв човек нямаме. Всички асоциации ходят и търсят политическа подкрепа за различните си проблеми, вместо да се обръщаме към министерството. Това ще продължи занапред ако този министър остане, което ще е още едно политическо решение в ущърб на туризма. Даже ние сме готови да предложим ако не застане някой кадърен от бранша начело на министерството, то да се върне обратно в Министерство на икономиката, защото ако не друго, там има човек, който е икономист и разбира от бизнес, а туризмът е бизнес!

Интервюто взе Мирослав Иванов