Анализи

Още една асоциация поиска смяната на министър Динкова при ротацията

   
Още една асоциация поиска смяната на министър Динкова при ротацията
Все повече браншови организации се обявяват против Динкова

Асоциацията на планинските водачи в България – „Планини и хора“, също поиска смяната на министъра на туризма Зарица Динкова при ротацията. „Министър Динкова има слаб интерес към туризма, който ние желаем с насърчаването на специализираните форми и развитието на устойчив туризъм. Затова е по-добре има нов министър след ротацията“, заяви в интервю пред TravelNews Любомир Попйорданов, председател на организацията. Той беше съветник по туризма на Кирил Петков, когато беше министър – председател. Освен това е член на „Продължаваме промяната“ и бивш депутат от партията.

Според Попйорданов в туризма не се изпълнява правителствената програма именно за развитие на устойчивия туризъм и насърчаването на специализираните форми. С отпуснатите 5 млн. лв. от министър Динкова на черноморските общини реално се подпомагат само летния туризъм и големите бизнеси. Това е извън идеите на „Продължаваме промяната“ и реално се продължава дейността от времето на ГЕРБ и бившия министър тогава Николина Ангелкова, която работеше само с големия бизнес, подчерта Любомир Попйорданов. Според него трябва да бъдат подпомагани малките общини и бизнеси за развитието на туризма. Затова и България е в дъното на дестинациите на Балканите и в Европа и все още не е възстановила своя сектор.

По думите му във всички министерства се осъществяват реформи и промени в закони. Докато Министерството на туризма няма такива, дори няма дебат за коригиране на Закона за туризма, който е остарял. Същото се отнася и за националната стратегия за развитие на туризма.

Други големи сдружения на хотелиерите, туроператорите и ресторантьорите вече настояват за срещи с премиера акад. Николай Денков и бъдещият такъв след ротацията – Мария Габриел. „Категорично Зарица Динкова не трябва да остава на поста министър на туризма. До момента за 9 месеца тя показа, че нищо не прави, освен някакви безмислени срещи, които остават без резултат. По никакъв начин не откликва на проблемите на бизнеса“, заяви пред TravelNews проф. Георги Рачев, който има туроператорска фирма и е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Според него тя е далече от бизнеса и не разбира нищо от туризъм. Освен това секторът продължава да не е приоритет на държавата и това си личи от действията на министъра и въобще на цялото правителство. Единствено България в Европа не е възвърнала нивата на туристите и приходите от туризъм на нивата от преди пандемията.

Подобна позиция изрази и Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „И със Зарица Динкова, и без нея, нищо не се прави и случва. Искаме човек, който да дойде и да иска да работи, за да решава проблемите на бранша“, обяви тя. Илиева подчерта, че все още няма гаранционен фонд за туроператорите, а въобще пък не се работи по нов закон за туризма.

Ресторантьорите обаче са категорично против тя да продължи да изпълнява функциите на министър на туризма и събират подкрепа за обща позиция на целия сектор. „Загубихме едни 9 месеца със Зарица Динкова. Нищо не направи за туристическия бранш, а с нас ресторантьорите категорично няма диалог“, заяви пред TravelNews Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията. Според него трябва да бъде сложен човек от бранша за министър, който да работи с всички организации. „Зарица Динкова направи разделение в сектора. Тя ни дели на удобни и неудобни, като приближените дори получават пари от Министерството на туризма. Категорично с ресторантьорите не работи“, подчерта още Алибегов.

Председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков също коментира, че общуването на бизнеса с министъра е много трудно и не се вниква в проблематиката. „Никакво желание за подкрепа на бизнеса и вникване в неговата проблематика. Няма никакво общуване с бранша, а само с определени сдружения, които не критикуват министъра“, посочи той. „Реално за целия период до момента не свърши нищо съществено, с което да се похвали, с изключение на раздадените 5 млн. лв. по програмата за партньорство между министерството, общините и големите туроператори. Резултът обаче ще го видим по-късно през тази година и дали програмата е ефективна“, обясни Кичуков. Според него през миналия летен сезон Динкова не е защитила адекватно българския туризъм по време на хибридните атаки срещу Българското Черноморие вследствие на взривяването на язовир „Нова Каховка“ в Украйна. Намесата е била закъсняла и се е появила чак след изявлението на Министерството на околната среда и водите. По рекламата и бранда на България не е направено нищо ново и конкретно. По щандовете на България по време на международните туристически изложения в чужбина се рекламират общини, което като реклама има стойност, но като краен резултат е кръгла нула, подчерта Кичуков.

Мирослав Иванов