Новини Събития

Словения посрещна над 6 млн. туристи

   
Словения посрещна над 6 млн. туристи

Чуждестранните туристи са генерирали приходи от 3,24 милиарда евро в Словения миналата година, което е с 9 на сто повече спрямо предходната година, сочат данни на словенската централна банка, цитирани от информационен сайт "Словения таймс". През 2019 година, преди ковид пандемията, приходите от чуждестранни туристи в страната достигнаха 2,843 милиарда евро.

Словения направи важна стъпка към постигане на целта от седемгодишната национална стратегия за туризъм - да генерира 3,9 милиарда евро от входящ туризъм до 2028 г. В допълнение към количествените цели, стратегията поставя и качествени цели, като подобряване на качеството и конкурентоспособността на туристическия сектор на Словения, отбелязва "Словения таймс".

Страната е привлякла повече от шест милиона посетители миналата година, които са направили над 16 милиона нощувки в места за настаняване, като е постигнат нов рекорд по този показател.

Централната банка на Словения публикува данните вчера като част от по-широката статистика, която сочи, че страната е регистрирала излишък по текущата сметка от 2,8 милиарда евро през 2023 г., което е значително подобрение спрямо дефицита от 580 милиона евро, регистриран предходната година. С най-голям принос за излишъка на платежния баланс е търговията със стоки, която отчита излишък от 460 милиона евро тази година спрямо дефицит от 2,2 милиарда евро през 2022 г.