Новини Събития Турагенции

Големите туроператори подкрепят оставането на министър Динкова

   
Големите туроператори подкрепят оставането на министър Динкова

Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA) подкрепя оставането на министъра на туризма Зарица Динкова на поста след ротацията. Това се казва в писмо на организацията до премиера акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и председателите на парламентарните групи, което беше изпратено и на TravelNews.

„Нашият апел е министърът на туризма – г-жа Зарица Динкова, да запази поста си. Министър Динкова е много балансираaна личност, позитивно настроена и отворена към бранша, запозна се и вникна бързо в проблемите му. Тя установи много добра комуникация с чуждите туроператори, води продуктивен диалог с тях и вече е разпознаваема и добре приета фигура на международно ниво. Ние считаме, че в лицето на г-жа Зарица Динкова браншът има министър, който много бързо се ориентира в проблемите на сектора, спецификата и нуждите му. Безспорен неин принос е реализацията на първата по рода си програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в Република България, от която имахме крещяща нужда от години. Тази програма бе високо оценена от водещите европейски туроператори и приета като послание за нова проактивна политика, каквато напълно отсъстваше до момента. Виждаме умението на министър Динкова да работи в координиция с останалите министерства. Имайки предвид интердисциплинарния характер на туризма, това е изключилено важно качество“, се посочва в писмото.

От Асоциацията на инкаминг агенциите считат, че сред искащите смяната на министър Динкова, има заинтересувани бюджетът за реклама да продължи да се харчи по досегашния непрозрачен и неефективен начин в интерес единствено на близки до тях фирми. Според тях министърът на туризма трябва да има цялостна визия за успешна реализация на политиките и ефективно използване на потенциала на дестинацията за популяризиране на България на световния пазар, да следва политика на провеждане на ефективен маркетинг и реклама на дестинацията на всички емитивни пазари.

„Предвид гореизложеното и с цел стабилизиране на сектор туризъм в държавната икономика, ние подкрепяме министър Зарица Динкова и смятаме, че запазването на поста ѝ ще доведе до още по-ефективен диалог с бизнеса и международните ни партньори, подобряване имиджа ни на световните пазари и ще бъде доказателство за последователна и разумна политика в сектора. Ще се радваме предложението ни да бъде взето под внимание като изразяваме готовност за подкрепа към екипа на Министерството на туризма с нашия опит, експертиза и иновативни идеи за развитие“, допълват от Асоциацията на инкаминг агенциите.

В организацията членуват осемте най-големи туроператора за входящ туризъм, които са представители на най-големите европейски концерни, в чието продуктово портфолио се предлага България. Това са представителите германските туроператори DER Touristik, Schauland reisen, FTI, Alltours, британския Jet2Holidays и компаниите “Клуб Магелан”, “Гоу ту холидей”. Председател на асоциацията е Иван Грошев, управител на МТС България, която компания представлява германския туроператор FTI и британския туроператор Jet2Holidays.

Мирослав Иванов