Анализи

Димитър Попов: Министър Динкова пътува като турист

   
Димитър Попов: Министър Динкова пътува като турист
Все повече представители на бранша смятат, че пътуванията на министър Динкова са безполезни

Министърът на туризма Зарица Динкова пътува като турист, нищо не разбира от туризъм и затова нищо не може да направи за сектора. По тази причина не трябва да остава на поста след ротацията. Това мнение изрази в интервю пред TravelNews Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин Травъл“, който води най-много датски туристи у нас, и бивш председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). „Как една среща на нашия министър с друг министър ще доведе до повече туристи. Това са сладки приказки и министърката си прави пиар. Тя си пътува като турист“, заяви той. Туристическият бранш реагираше по същия начин и за безсмислените пътувания на бившия министър на туризма по времето на ГЕРБ Николина Ангелкова, която обикаляше света и се снимаше с различни хора, включително и холивудски звезди, а дори посети и церемонията по връчването на оскарите.

Браншът го засяга какво върши Министерството на туризма и каква реклама се прави на България. Такава не виждаме, защото ако има реклама на страната, ние като туроператори в същото време можем да увеличим нашата и да се получи синергия, коментира Попов.

Цялото видео интервю с Димитър Попов може да гледате тук.

Асоциацията на планинските водачи в България – „Планини и хора“, също поиска вчера смяната на министъра на туризма Зарица Динкова при ротацията. „Министър Динкова има слаб интерес към туризма, който ние желаем с насърчаването на специализираните форми и развитието на устойчив туризъм. Затова е по-добре има нов министър след ротацията“, заяви в интервю пред TravelNews Любомир Попйорданов, председател на организацията. Той беше съветник по туризма на Кирил Петков, когато беше министър – председател. Освен това е член на „Продължаваме промяната“ и бивш депутат от партията.

Според Попйорданов в туризма не се изпълнява правителствената програма именно за развитие на устойчивия туризъм и насърчаването на специализираните форми. С отпуснатите 5 млн. лв. от министър Динкова на черноморските общини реално се подпомагат само летния туризъм и големите бизнеси. Това е извън идеите на „Продължаваме промяната“ и реално се продължава дейността от времето на ГЕРБ и бившия министър тогава Николина Ангелкова, която работеше само с големия бизнес, подчерта Любомир Попйорданов. Според него трябва да бъдат подпомагани малките общини и бизнеси за развитието на туризма. Затова и България е в дъното на дестинациите на Балканите и в Европа и все още не е възстановила своя сектор.

По думите му във всички министерства се осъществяват реформи и промени в закони. Докато Министерството на туризма няма такива, дори няма дебат за коригиране на Закона за туризма, който е остарял. Същото се отнася и за националната стратегия за развитие на туризма.

Мирослав Иванов