Новини Транспорт

Един от най-луксозните влакове тръгва отново на път

   
Един от най-луксозните влакове тръгва отново на път

След близо четири години прекъсване, влакът Eastern & Oriental Express отново е на релсите. Собственост на компанията за луксозни пътувания Belmond, той посрещна първите си пасажери през тази седмица, след като беше спрян от движение в резултат на пандемията от COVID-19. Луксозният влак пътува в Югоизточна Азия от 1993 г., когато за първи път започва да транспортира пътници между Сингапур и Банкок. 

Какво ново?

Няколко ключови елемента около влака обаче са се променили, в това число и маршрутът.

Тайланд вече не е част от него, като дестинацията е заменена от две нови пътувания, които започват и приключват в Сингапур и преминават през различни части на Малайзия.

Тази промяна се наложи, защото пътниците се промениха в последните четири години, като повечето от тях предпочитат да изучават дестинациите на едно по-дълбоко ниво, казва пред CNBC Арно Шампеноа, старши вицепрезидент, отговарящ за маркетинга и марката в Belmond.

“Идеята беше да се фокусираме върху една страна тук и да предлагаме два различни маршрута. Така по Западното крайбрежие ние се движим през Сингапур и след това до Пенанг и Лангкави в Малайзия. По другия маршрут влакът стига до националния парк на Малайзия, като така пътниците наистина могат да усетят джунглата и природата,” допълва той. Новите маршрути са сезонни, като “Същността на Малайзия” се предлага от ноември до февруари, а “Дивата Малайзия” - от март до октомври. Във връзка с новите маршрути, влакът е претърпял вдъхновено от Малайзия обновление - от купетата до храната. Вечерята и следобедният чай са дело на популярния тайвански майстор-готвач Андре Чанг, който стои зад затворения през 2018 г. в Сингапур ресторант с две звезди Мишлен Andre.

Цената

Цените на билетите за четиридневните пътувания с три нощувки започват от 3 410 долара на човек, което включва храна, напитки и предварително планирани дейности.

Това е по-евтино, в сравнение с други влакове, които използват версии на името Orient Express, в това число Venice Simplon-Orient-Express на Belmond, който пътува в Европа от 1982 г.

Цените на билетите за него започват от 3 530 паунда (4 430 долара) на човек за пътуване с една нощувка, според неговия уебсайт. 

Билетите за влаковете Orient Express La Dolce Vita на Accor, които се очаква да започнат да пътуват през 2024 г., са с цена 2 500 евро на човек за луксозна купе, според прессъобщение от компанията. Пътниците могат да се регистрират предварително за пътуванията, които са основно в Италия.

Цените за влаковете La Dolce Vita на Accor са се увеличили след старта на предварителните резервации през декември 2022 г., като тогава те бяха 2 000 евро на нощувка на човек.