Новини Събития

България се представя чрез виртуална реалност и мултимедия на туристическо изложение в Букурещ

   
България се представя чрез виртуална реалност и мултимедия на туристическо изложение в Букурещ
  БТА

Виртуална реалност, фотоапарат за моментни снимки, мултимедия и украса с живи цветя привлякоха посетители на българския щанд на пролетното туристическо изложение в Букурещ още в първите часове след откриването му. Младежи от различи държави се надпреварваха да се снимат с български калпаци и бъклици на фона на виртуални изображения от Велико Търново, Пловдив и Балчик. Фотосесии си направиха и посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков, ръководителят на службата по търговско-икономическите въпроси Ивайло Маринов и посланичката на Гърция в Румъния Лили Граматика.

Държавният секретар на Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния Лучиан-Йоан Рус също посети щанда на България и разгледа някои от основните туристически забележителности чрез очила за виртуална реалност.

В продължение на четири дни на площ от 300 кв. м.в. в най-големия изложбен център в Букурещ Ромекспо 34 родни фирми и общини демонстрират възможностите, които предлага страната ни не само за зимен и морски, но и за културен, спа, винен, селски, поклоннически и дори голф туризъм.

"Миналата година румънските туристи проявиха най-голям интерес към нашите ски курорти, тъй като тогава беше сезона", споделиха за БТА от българския щанд.

За първи път тази година в Румъния страната ни е представена и чрез виртуална реалност. През специални очила посетителите могат да разгледат цяла България и да отскочат до Кюстендил.

"Представяме най-значимите обекти на България. Виртуалната реалност дава възможност да се докоснем до неща, които би било трудно в рамките на едно посещение да видим и изживеем. Освен това оставя много трайни спомени", каза за БТА Боян Милушев - партньор на община Кюстендил.

В отговор на въпрос с какво могат да бъдат привлечени румънските туристи в югозападния български град, той отговори:

"На първо място с минералната вода, защото историята на града, 8000 години, около това се е развивала. На второ място многопластовата културна традиция, защото имаме всички етапи на развитието на цивилизацията. И на трето място богатството на културата. Майсторът все пак е от Кюстендил. В момента правим ремонт на галерията. Ще бъдат инвестирани близо 20 млн. лв. и ще стане съвременен европейски обект".

На българския щанд е представен и замъка в Равадиново, където през 2022 г. бе заснет румънският късометражен филм "Русалки".

"Рекламата на румънския пазар е изключително полезна за нас. Ние влязохме в каталога на румънските туроператори. Участвахме на експото на европейските замъци в Хунедоара. В замъка Корвин. След това направихме съвместен семинар при нас, румънска медия снима филм", разказа представителят на замъка в Равадиново.

Нарастващ интерес на румънски туристи отчитат и от Габрово. Те се надяват да ги привлекат в столицата на хумора и сатирата със събития като екологичния "Узана фест", който включва спортни прояви, екологични практики, арт инициативи, със "Златна котка" - най-големият магически фестивал в Източна Европа, както и с Международния панаир на традиционните занаяти на Етъра.

Някои от българските представители са дошли в Букурещ с надежда да привлекат не само туристи, но и партньори от румънска страна, а и от други държави.

Партньорства търсят и от Република Молдова.

"При нас идват туристи от Полша, от Франция. Тъй като сме на границата с Украйна, всяка година през нашата територия транзитно преминават над 1 милион души. Пресичани сме от много хора. Но се надяваме да останат, да отседнат при нас, сред природата. Могат да карат колелета, да видят как се отглеждат лечебни растения, да се включат в мастър клас с глина", споделя за БТА Дорина Оник - собственик на къща за гости на брега на река Днестър.

С природа и местни продукти и занаяти се надяват да привлекат туристи и представителите на Цара Дорнелор - туристически район в югозападната част на окръг Сучава в региона Буковина в Румъния.

"Изложили сме сирене, колбаси, риба. Всички са произведени от местните жители. Освен продукти и местни обичаи, можем да предложим традиционни хижи, хотели със спа. При нас идват и много хора, за да карат ски. Нашата зона е богата на писти. Имаме късмета да имаме сняг през в сезона", разказва за БТА Михаела Кокърца - изпълнителен директор на организация, която промотира Цара Дорнелор като туристическа дестинация. Тя допълва, че предлагат и лагери за деца, където и най-малките имат възможност да се докоснат до селския живот, да се научат да доят крава за мляко или да приготвят мамалига по стара рецепта.

И тази година на откриването на пролетното туристическо изложение в Букурещ не липсваха жива музика и танци. Особено любопитство сред посетителите предизвика и един от представителите на щандовете на Румъния - мъж, пременен като влашкия владетел Влад Цепеш, смятан за прототип на филмовия герой Дракула. "Дори и тези, които не са идвали никога в Румъния, знаят кой е Дракула", сподели той с усмивка за БТА.