Новини Събития

Да спасим Планетариума в Смолян: Забавянето в отварянето му е от 2022 г.

   
Да спасим Планетариума в Смолян: Забавянето в отварянето му е от 2022 г.

Костадин Попанастасов от фейсбук групата „Да спасим Планетариума в гр. Смолян“, призова за неговото отваряне, което се бави вече 4 години. От организацията изпратиха право на отговор във връзка с разпространената информация от община Смолян. Ето цялата позиция:

„Не желаем да влизаме в тона на Община Смолян относно случая с обявената обществена поръчка за доставка на горива, вкл. за Планетариум Смолян. Намираме отношението на Община Смолян към гражданския контрол за най-малкото неподходящо.

За това ще цитираме само факти:

1.           През септември 2022 г. строителите, при спрян строеж, демонтират не само старите радиатори, а и котела. Разчистват цялата тръбна и горивна инфраструктура, като по-късно изграждат на нейно място нова – за термопомпите.

2.           Декември 2022 г. Община Смолян обявява поръчка за доставка на 26 000 л. гориво за демонтираната отоплителна система.

3.           Януари 2023 г. Община Смолян потвърждава количествата – прогнозни такива - като възможна точка на доставка.

4.           Февруари 2024 г. Община Смолян обявява, че „Това позволява при нужда от използване на котела за отопление по всяко време да се осигури гориво за Планетариума."

5.           Февруари 2024 г. заместник кметът, г-н Захариев, казва в интервю, че „в тях включваме планетариума като опция за доставка, ако ни трябва гориво за там, евентуално, ако трябва нещо да съхне"

В мнението на Община Смолян сме обвинени, че правим „внушения, обвинения и измислици, които досега по никакъв начин не са се потвърдили". Нека започнем от конкретния случай: Факт е, а не внушение, че има обявена обществена поръчка за доставка на гориво за Планетариум Смолян. Писали са я в Община Смолян. Факт е, а не внушение, че това гориво не е могло да бъде използвано в „опцията за доставка", още повече за „ако трябва нещо да съхне". Факт е, а не внушение, че ние казваме, че има такава поръчка. Питаме дали са правени доставки, без да го твърдим. Защо, въпреки фактите, Община Смолян е написала такава поръчка остава необяснено.

Друг факт е, че в документите за приемане на строителната част от проекта, пише, че надзорът ЕМ ЕН Консулт ЕООД е „надзиравал" изграждането на покрива на Планетариум Смолян през 2023 г., за което е попълнил поредица от документи. Всички знаем, че този покрив е готов от 2021 г., защото не сме слепи.

Трети факт е, че въпреки обещанията, датиращи още от 2022 г., Планетариум Смолян все още не е отворен! Защо? Не знаем. Питаме постоянно, а получаваме обвинения, че правим „внушения, обвинения и измислици, които досега по никакъв начин не са се потвърдили"."

Ето едно потвърждение: Планетариум Смолян е затворен четвърта година!

ОТВОРЕТЕ ПЛАНЕТАРИУМ СМОЛЯН!

„Да спасим Планетариума в гр. Смолян“, Костадин Попанастасов