Новини Транспорт

Стачка нарушава железопътния трафик във Франция

   
Стачка нарушава железопътния трафик във Франция

Стачка на контрольорите затруднява сериозно трафика на влаковете днес във Франция и ще продължи целия уикенд в разгара на училищната ваканция, въпреки че маршрутите до ски курортите няма да бъдат засегнати, предаде Франс прес. 

Движението на влаковете е "силно засегнато" от четвъртък вечерта и се очаква да продължи до 09:00 часа в понеделник (19 февруари), предупреди ЖП операторът.

Услугата е намалена наполовина при високоскоростните влакове и "нарушена" за европейските връзки като "Евростар" (Eurostar).

"Всички райони ще бъдат покрити от високоскоростните влакове, но не всички французи ще могат да пътуват", предупреди Кристоф Фанише, шеф на пътническото подразделение на Ес Ен Се Еф (SNCF).

"Ще отдадем приоритет на влаковете, които са пълни, а през февруари това се тези, които пътуват за Алпите“, добави той, без да споменава връзките към ски курортите в Пиренеите. 

Според тази информация всички влакове към и от курортите в Алпите би трябвало да се движат.

За сметка на това други линии като Париж - Бордо ще са сериозно засегнати. Около 60 на сто от влаковете по нея ще бъдат анулирани, според радиостанция "Франс Бльо".

Клиентите, които бяха информирани в сряда чрез есемес или чрез имейл, са приканени да отложат пътуването си.

Тази стачка, организирана по инициатива на неформална организация на контрольорите, даде ново начало на дебата за правото на стачка през определени периоди.

Премиерът Габриел Атал заяви, че се е превърнало в навик при всяка ваканция да се обявява стачка на жп работниците. "Французите знаят, че стачката е право", но и, че "да работиш е задължение", подчерта той. 

Започналата вчера френска жп стачка нарушава и движението в Германия, съобщи ДПА.

Няколко високоскоростни влакове между Париж и Франкфурт и Щутгарт няма да се движат, обяви днес германският жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn).

Някои от влаковете, идващи от френската столица, ще стигат до Страсбург, където пътниците, пътуващи за Германия, ще трябва да се прехвърлят на регионален влак.

Германските високоскоростни влакове, оперирани от "Дойче бан" по маршрутите за Париж и влаковете "Евростар" от Париж до градовете в провинция Северен Рейн-Вестфалия няма да бъдат засегнати от стачката.