Новини Транспорт

Меката зима пренасочи ски туристите от Алпите към Скандинавия

   
Меката зима пренасочи ски туристите от Алпите към Скандинавия

Липсата на сняг в Алпите през настоящата зима принуждава туристите да се пренасочат към планините в Скандинавия, според главния изпълнителен директор на нискотарифния превозвач "Норуиджън еър" (Norwegian Air), цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Необичайно меката зима прогони скиори и сноубордисти от нискоразположените курорти в Швейцария, Италия и Франция и някои от тях поеха на север. В резултат на това Norwegian Air, чийто основен пазар са скандинавските страни, отчита ръст на търсенето от страна на туристи от други европейски държави, поели към региона, казва Гейр Карлсен.

"Отчитаме повишено търсене от страна на туристи от Германия, Нидерландия и Великобритания", посочи той, след като представи резултатите на компанията за четвъртото тримесечие на 2023 г., които са над очакванията. "Това съвпада с ръст на трафика и заради Северното сияние", казва Карлсен, имайки предвид туристите, поемащи към арктическите части на Норвегия, Швеция и Финландия, за да съзерцават светлините в небето, които се виждат най-добре през тъмните зимни месеци.

Той обаче не посочи конкретни цифри за ръста на туристите, поели на север тази зима, но добави, че компанията открива нови маршрути.

"Летим, да кажем, от Копенхаген до Бергамо, а най-интересното е, че 70 на сто от този трафик е насочен на север. Тоест, норвежците летят по-малко до Италия, отколкото италианците до Норвегия", каза Карлсен.

Norwegian Air) планира да увеличи капацитета си през годината, особено през последното тримесечие, и да увеличи броя на самолетите си с поне 16 на сто. По думите на Карлсен увеличеното търсене от страна на европейците, насочващи се към снега в Скандинавия, е отчасти причина за това.