Транспорт

Стачка парализира самолетите в Германия

   
Стачка парализира самолетите в Германия

Е днодневна стачка отново ще парализира въздушния транспорт в Германия, след неотдавнашния протест на наземния персонал на Lufthansa. За това съобщава изданието „Шпигел. Синдикатът съобщи, че служителите трябва отново да спрат работа от 4 часа сутринта във вторник до 7:10 часа сутринта в сряда. Засегнати ще са летищата във Франкфурт на Майн, Мюнхен, Хамбург, Берлин, Дюселдорф, Кьолн-Бон и Щутгарт.

Според Lufthansa планираната предупредителна стачка ще засегне над 100 000 пътници, които вече имат закупени билети за различни полети. Авиокомпанията в момента работи по изготвянето на специално разписание на полетите, което скоро ще бъде публикувано. Припомняме, че 27-часова стачка в началото на февруари вече веднъж парализира полетите на Lufthansa до Франкфурт и Мюнхен. Около 900 от 1000 планирани полета бяха отменени, а около 100 000 пътници бяха пренасочени към други полети.

„Наземните работници се чувстват обидени… отново. Докато пилотите получават 270 000 евро годишен доход и ще имат двуцифрен процент увеличение на заплатите, то наземните работници остават с по 13 евро на час и за тях не се предвижда увеличение, което да покрие инфлацията от последните няколко години. Това е несправедливо“, каза преговарящият от името на синдиката Марвин Решински относно текущата оферта на Lufthansa към служителите.

Той обвини ръководството на Lufthansa, че не е било готово да „преговаря за нещо повече от единствената им оферта“ при последната им среща. От своя страна Lufthansa разкритикува подновената стачка и посочи, че тежестта ще падне отново върху пътниците. Директорът по човешки ресурси Майкъл Нигеман съобщи, че следващият кръг от преговори е насрочен за сряда (21 февруари) и би било несправедливо за пътуващите, да останат без полет ден преди това. Синдикатът на служителите обаче настоява за спешно и значително повишаване на доходите на хора.